Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Dagbladet Information: Ryskt specialfartyg befann sig i området kort före Nord Stream-sprängningen

Ett flygfoto av ett runt område i havet som är alldeles vitt av bubblor från en undervattensläcka. Runt den vita rundeln bildas dessutom som en krans av bubblor.
Bildtext Explosionerna skapade väldiga läckor och gas bubblade upp till Östersjöns yta.
Bild: Forsvaret, Danmark

Ett ryskt specialfartyg befann sig i närheten av gasledningen Nord Stream kort före sprängningarna i slutet av september i fjol, rapporterar den danska tidningen Dagbladet Information.

Det danska försvaret bekräftar uppgifterna till Information. Det danska försvaret har också fotograferat fartyget i området.

Specialfartyget SS-750 har kapacitet att genomföra undervattensoperationer och har en miniubåt ombord.

Information rapporterar att en dansk patrullbåt fotograferade SS-750 öster om Bornholm den 22 september 2022. Det vill säga fyra dagar innan en serie explosioner förstörde gasledningarna Nord Stream i samma havsområde.

‒ Det är otroligt intressant. SS-750 är ett specialfartyg som är konstruerat för just undervattenoperationer, säger den svenska underrättelseexperter Joakim von Braun till Information.

Lämnade Kaliningrad

Den tyska webbtidningen T-Online och open source-analytikern Oliver Alexander har tidigare rapporterat att sex ryska fartyg verkar ha befunnit sig i närheten av explosionsplatserna.

Ett av fartygen ska vara SS-750 som verkar ha lämnat Kaliningrad tidigt den 21 september. Uppgifterna grundar sig på satellitbilder och AIS-data från ett ryskt bogserfartyg.

Karta som visar de tre läckagen i Nord Stream 1 och 2 utanför Bornholm
Bildtext Det ryska specialfartyget rörde sig i närheten av explosionsplatserna.
Bild: Petter West / Yle, ©Mapcreator.io | OSM.org

SS-750 hade inte sin AIS-sändare påslagen. AIS är ett system som regelbundet sänder ut information om fartygets position, kurs och hastighet. Alla större handelsfartyg ska vara utrustade med AIS.

Dansk utryckning

T-Online rapporterade i slutet av mars att den danska patrullbåten Nymfen lämnade hamn den 21 september och tog kurs mot området där explosionen inträffade fem dagar senare.

Följande dag anslöt sig till svenska fartyg och flyg till danskarna. Ett av de svenska fartygen tog sedan kurs mot Kaliningrad, vilket enligt T-Online tyder på att det jagade ett eller flera fartyg.

Enligt tidningen brukade danska och svenska fartyg inte besöka området där explosionerna inträffade speciellt ofta.

Flera teorier

Ingen har hittills tagit på sig skulden för sprängningen av Nord Stream den 26 september i fjol och flera teorier om möjliga förövare har lagts fram.

Tidigare i år rapporterade en rad tyska medier och New York Times att attacken kan ha genomförts av en grupp som sympatiserar med Ukraina.

Enligt teorin genomfördes attacken av dykare som rörde sig i området med en segelbåt. Tyska utredare har undersökt segelbåten i fråga.

Många säkerhetsexperter ställer sig tvivlande till uppgifterna. De pekar på att attacken sannolikt genomfördes med hjälp av miniubåtar eller undervattensdrönare och att förövarna sannolikt använde sig av hundratals kilo militära sprängmedel. Det här tyder på attacken genomfördes av en statlig aktör.