Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Arbetets dag tillhör alla, men allas jobb värderas inte lika: ”Sjukskötarna behöver mer uppskattning”

Arbetets dag tillhör alla: "Sjukskötare behöver mer uppskattning" - Spela upp på Arenan

Traditioner och nutid blandas på första maj. Arbetets dag bjuder till fest, men påminner också om orättvisor i arbetslivet.

Valborgsfirandet närmar sig och snart är det första maj, det finländska arbetets dag. För många är helgen en karneval som påminner om vårens ankomst. Mjöd, struvor och studentmössor hör firandet till och körer sjunger in våren.

Samtidigt påminns vi om historien och begrepp som klasstillhörighet och ägande av arbetet vaknar till liv. Arbetarrörelsen tågar med röda fanor och politiker håller brandtal där det manas till kamp.

Samhället har ändå förändrats och arbetslivet likaså. Sjukskötarna och småföretagarna får inte den uppskattning de förtjänar i dag, tycker de som Svenska Yle har träffat.

Dagen tillhör alla, men vem är arbetare i dag?

Väktaren Tony Viksten i Vanda tycker definitivt att han är en arbetare. Han jobbar för en arbetsgivare som betalar hans lön. Han tycker att första maj är småföretagarnas och arbetstagarnas dag.

– De som äger storföretag jobbar, men de lever ju på andra personers jobb, säger Viksten.

Verkställande direktör Mikael Pentikäinen vid Företagarna i Finland tycker att första maj tillhör alla som genom att arbeta deltar i samhällsbygget.

– Jag tycker att företagarrörelsen är en viktig arbetarrörelse i Finland.

Amanuensen Ida Forsblom vid Hanken tycker att arbetets dag tillhör alla som arbetar.

– Det skulle behövas fler sjukskötare och de får inte tillräckligt med lön. De skulle behöva mer uppskattning.