Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ung man dömd för att ha utbildat sig i terrorsyfte – hade samlat på sig stora mängder utbildningsmaterial via Telegram

En ung man som dömts för självstudier i terrorism står med ett plastkulsgevär. På ena sidan inomhus, på andra sidan ute i en skog.
Bildtext Helsingfors tingsrätt ansåg att mannen utbildat sig i syfte att delta i terroristisk verksamhet.
Bild: Poliisi

Helsingfors tingsrätt dömde på fredagen en 21-årig man till fyra månaders villkorligt fängelse för att ha utbildat sig för terrorbrott.

Mannen har tidigare uppgetts vara en spansk medborgare bosatt i Finland.

I förundersökningen kom det fram att mannen i flera års tid hade letat upp information om extremistiska väpnade gruppers verksamhet, såsom IS, Al-Shabaab och Boko Haram.

Via meddelandetjänsten Telegram hade han skaffat sig kontakter som gav honom tillgång till omfattande material producerat av terroristorganisationer. Materialet lär ut bland annat hur man utför olika attentat och andra brott.

Tränat med plastkulsvapen

Mannen hade uttryckt beundran för gruppernas verksamhet och hade också själv producerat bilder och videor där han levde sig in i rollen som terrorist. Därtill hade han skaffat sig ett plastkulsvapen som liknade ett stormgevär som han övat på att använda och transportera. Han hade också uttryckt intresse för att gå på terrororganisationernas utbildningsläger.

Under förundersökningen och i tingsrätten sa mannen själv att han varit intresserad av gruppernas verksamhet och av deras teologiska bakgrund och att han även delar vissa åsikter med grupperna. Han menar ändå att han alltid har fördömt deras våldsamma verksamhet.

Han påstod sig ha låtsats beundra extremistgrupperna för att komma åt deras material.

Stor del av straffet är avtjänat

Tingsrätten ansåg inte att mannens version var trovärdig, utan slog fast att det omfattande bevismaterialet visar att mannen verkligen beundrat extremrörelsernas verksamhet och utbildat sig i syfte att själv delta i den.

Domen blev fyra månaders villkorligt fängelse. Eftersom mannen suttit häktad i över tre månader har en stor del av domen redan avtjänats.

Självstudier för terroristbrott blev straffbart i Finland år 2018.

Källa: Helsingfors tingsrätt