Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Drygt 200 konstarbetares bojkott mot Kiasma avblåst

Fasaden på Museet för nutidskonst Kiasma.
Bildtext Kiasma, museet för nutidskonst, ligger centralt i Helsingfors.
Bild: Jyrki Lyytikkä / Yle

Nationalgalleriet har fått etiska regler för medelanskaffning och Kiasmas museichef Leevi Haapala har lämnat den uppmärksammade stödföreningens styrelse. Det innebär att den bojkott mot Kiasma som pågått sedan fjolåret avslutas.

I december förra året inledde en stor grupp finländska konstnärer och konstarbetare en bojkott mot museet för nutidskonst Kiasma på grund av museets kopplingar till den finske affärsmannen och konstmecenaten Chaim ”Poju” Zabludowicz.

Enligt kampanjen Kiasma_strike, som drivit bojkotten, har Zabludowicz israeliska investeringar som är kopplade till förtryck av palestinier och Palestina och man protesterade därför mot att Zabludowicz satt i styrelsen för Kiasmas stödstiftelse.

Ingång till ett mudeum.

Finska konstnärer bojkottar Kiasma – det här handlar åsiktsyttringen om

Kampanjen kräver att konstmecenat avgår från styrelse.

Kiasmas museichef Leevi Haapala lämnade sin plats i stödstiftelsens styrelse i mars i år och på Finlands Nationalgalleris styrelsemöte den 27 april godkändes nya etiska regler för medelanskaffning och privat finansiering av de tre museer som ingår i Nationalgalleriet, alltså såväl Kiasma som Ateneum och Sinebrychoffs konstmuseum.

De nya etiska reglerna (tillsvidare endast på finska) slår fast att museerna inte samarbetar med organisationer och aktörer som genom sitt agerande kränker mänskliga rättigheter eller bidrar till förtryck av minoriteter. Museerna ska inte heller samarbeta med parter som bidrar till auktoritära styrmodeller, ojämlikhet mellan könen eller kriminalitet.

”Det är viktigt att vår största konstinstitution tar människorättsfrågor på allvar. Vi är glada att det har gått att föra ett svårt samtal i konstruktiv anda”, konstaterar bildkonstnären Terike Haapoja i ett pressmeddelande från Kiasma_strike.

Konstvärlden kokar om upprop mot Kiasma

39:46