Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Mötet med Ingåborna värmer de frivilligas hjärtan – Diakonins vardagsrum firar ett år

Två kvinnor vid ett bord, de heter Maj-Len Sellman-Heikkinen och Carola Lackström.
Bildtext Maj-Len Sellman-Heikkinen och Carola Lackström ser till att det finns lunch och kaffeservering i Diakonins vardagsrum i Ingå kyrkby. De är två av fler frivilliga som arbetar för att verksamheten i huset på Strandvägen fungerar.
Bild: Marica Hildén / Yle

Det är många som hittar vänner i Diakonins vardagsrum i Ingå kyrkby. Där skapas en gemenskap som gör att människor har någon att dela vardagen med.

Den 10 maj firar Diakonins vardagrum ettårsdag. Det är en mötesplats i Ingå församlings småhus på Strandvägen 11 i Ingå kyrkby.

Ingåborna delar varandras vardag i Diakonins vardagsrum

10:16

Där öppnades för ett år sedan ett vardagsrum efter att diakonissan Birgitta Lindell diskuterat sin idé med Ingås kyrkoherde. Idén kläcktes hösten 2020 och ett år senare renoverades huset och fick namnet Diakonins vardagsrum.

– Jag var med och startade Vänstugan i Ekenäs och har alltid haft en känsla av att människor behöver sådana här mötesplatser. Det var spännande att se hur den här verksamheten skulle bli och jag tycker att det har fungerat otroligt bra, säger Birgitta Lindell.

Två kvinnor i ett kök. Den ena skär upp bullar. De heter Maj-Len Sellman-Heikkinen och Birgitta Lindell.
Bildtext Diakonissan Birgitta Lindell skär upp kaffebrödet medan Maj-Len Sellman-Hekkinen ser på. Det är Sellman-Heikkinen som har ansvaret för köket i Diakonins vardagsrum.
Bild: Marica Hildén / Yle

Birgitta Lindell och diakoniassistenten Tanja Kakko från Ingå församling är de enda anställda. Det finns flera frivilligarbetare som ställer upp för att Diakonins vardagsrum ska fungera. Två av dem är Maj-Len Sellman-Heikkinen och Carola Lackström.

Sellman-Heikkinen ansvarar för köket och ser till att det serveras lunch på tisdagar och Lackström sköter kaffeserveringen på torsdagar.

Frivilligt arbete värmer Maj-Lens och Carolas hjärtan

4:57

Båda konstaterar att de hade en känsla av att de har både tid och energi att ställa upp, så därför började de jobba för att vardagsrummet ska fungera.

– Jag ger mycket här, men jag får också tillbaka. Jag känner att jag behövs och är på rätt plats. Det är också fint när folk kommer och pratar, säger Maj-Len Sellman-Heikkinen.

Carola Lackström säger att det värmer hennes hjärta att jobba med Diakonins vardagsrum.

– De som kommer hit har en stor plats i mitt hjärta.

Ett rum med två vita soffor med bord emellan dem. En tv och blommor och en lampa finns kring sofforna.
Bildtext Här kan man slå sig ner och prata med andra besökare eller lyssna på ett föredrag.
Bild: Marica Hildén / Yle
Ett bord med stolar och bakomdem en bokhylla med mängder av böcker.
Bildtext I bokhyllan finns både spel och böcker.
Bild: Marica Hildén / Yle

Diakonins vardagsrum är öppet tisdagar och torsdagar klockan 10–15. Då kan besökare dricka en kopp kaffe, äta eller bara umgås. Men de kan också få hjälp om det finns något som tynger i livet.

Ingåborna har hittat till loppmarknaden i Diakonins vardagsrum

4:55

Många har också hittat loppmarknaden som Tanja Kakko ansvarar för tillsammans med Taina Martikainen som är en av frivilligarbetarna.

Nu funderar Kakko på hur loppisen kunde utvecklas efter ett år på Strandvägen.

– Vi kanske kommer att ha loppiset utomhus under våren och sommaren. Öppettiderna på tisdagar och torsdagar passar inte heller alla, så vi har provat på att ha öppet på lördagar och det har fungerat bra.

Två kvinnor står i ett rum som används som loppmarknad. Det är massor av saker på hyllorna. De heter Taina Martikainen och Tanja Kakko.
Bildtext Tanja Kakko (till höger) säger att rummet är litet för loppisen, men det fungerar ändå. Taina Martikainen hör till dem som frivilligt jobbar med loppmarknaden.
Bild: Marica Hildén / Yle

Ingå församling gör inte vinst på loppiset, utan inkomsterna går till diakoniarbetet.

Ett vitt småhus.
Bildtext Ingå församling äger huset på Strandvägen 11. Innan vardagsrummet öppnade hyrde ett privat daghem huset.
Bild: Marica Hildén / Yle
Gaveln på ett vitt småhus och en stor trädgård skymtar vid sidan om.
Bildtext Det finns en stor gård runt huset där man kan ha evenemang.
Bild: Marica Hildén / Yle

Diakonins vardagsrum firar ettårsdag den 10 maj klockan 13–15 med kaffeservering och program. Det är öppet hus den 13 maj klockan 11–14.

På Ingå församlings webbplats kan du läsa mera om Diakonins vardagsrum.