Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Torgförsäljare i Åbo om den kommande säsongen: ”Många försäljare har tvingats sluta efter fyra tuffa år”

Torgförsäljning av grönsaker.
Bildtext Försäljningen vid Åbo Salutorg har kommit igång ordentligt.
Bild: David Fagerudd / Yle

I och med ett färdigbyggt salutorg och varmare väder börjar torgförsäljningen på Åbo salutorg komma igång igen. I sommar kommer också torget att bjuda på många olika evenemang, vilket orsakar blandade känslor hos försäljarna.

Lotta Lahtinen har jobbat på ett av salutorgets caféer varje sommar sedan 2017. Hon berättar att försäljningen hittills har gått bra och att caféet har fått mycket god respons av kunderna allt sedan de började fritera sina egna munkar.

– Vi har lagt märke till att det har börjat komma fler spontana kundbesök nu när bussarna kör så nära torget igen, säger Lahtinen.

Lahtinen tror att de evenemang som ordnas på torget under sommaren kommer att vara till nytta för affärerna.

– Såklart hänger mycket på vilken sorts publik som evenemangen riktar sig till. Kunderna räcker säkert ändå till för alla försäljare, säger Lahtinen.

Kvinna med dunväst bakom cafédisk på Åbo salutorg.
Bildtext Lotta Lahtinen har jobbat på ett av salutorgets caféer varje sommar sedan 2017.
Bild: David Fagerudd / Yle

Stefan Rehn som säljer fisk berättar att de är glada att få återvända till ett färdigt salutorg, men det har varit svårt att nå samma kundmängder som innan coronapandemin och torgbygget.

– Det är samma torg som det varit i 200 år och det har varit skönt att få se torget stå mer eller mindre färdigt. Vi hänger tyvärr ännu långt efter i kundmängden i jämförelse med den gamla goda tiden. Det kan hända att vi aldrig kommer tillbaka till den nivån igen, säger Rehn.

Man säljer fisk vid salutorget i Åbo.
Bildtext Stefan Rehn från Salutorgets Fiskpojkar är glad att få sälja fisk som vanligt på torget.
Bild: David Fagerudd / Yle

Rehn påpekar också att kundmängden har stigit sedan busstrafiken återvände till torget under slutet av 2022.

– Så har vi ju också torgparkeringen här alldeles under våra fötter, så det är lätt att ta sig hit. Effekten kunde ändå vara större, men Åbobor är ändå långsamma att lära sig.

Konkurrensen med de större affärerna både utanför staden och invid torget är ändå hård för torgförsäljarna, enligt Rehn.

– Förr brukade vi vara ett stort hot för butikerna då det fanns fler försäljare. Många torgförsäljare har ändå tvingats sluta då kundunderlaget under vintern är så litet. Det har varit fyra tuffa år för oss. Vi väntar på en blomstring här på torget. Då alla möjliga evenemang ska ske här under sommaren, på gott och ont.

Rehn tror inte att ett stort utbud av evenemang vid salutorget kommer att hjälpa försäljningen mycket.

– Det ska bland annat bli konserter och läktare för ishockey-VM. Vad sådant för med sig får vi se. Kunder hämtar det i alla fall inte. Det kan vi säga med 25 års erfarenhet. Vi får se vad som komma skall, säger Rehn.

Kvinna med grön rock håller i sallad.
Bildtext Terhi Laihio är grönsaksförsäljare vid Åbo Salutorg.
Bild: David Fagerudd / Yle

Terhi Laihio säljer grönsaker vid Åbo salutorg. Hon har också märkt att det finns färre försäljare vid torget. Men hon tror ändå att fler är på väg så fort produkter som bär och ärter mognar.

– Vi får vänta och se hur det blir. Fler försäljare vid torget är till allas nytta, säger Laihio.

Laihio skulle också gärna se en större mängd kunder vid torget.

– Ännu är säsongen inte helt i full gång. Jag tror att det blir livligare längre in på sommaren. Evenemangen kring torget oroar inte oss speciellt mycket då de oftast sker på veckosluten då vi inte är här, säger Laihio.

Diskussion om artikeln