Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nytta möter nöje: Peter Ahlroos åker mc till Spanien och samlar samtidigt in pengar för välgörenhet

En iklädd motorcykelställ och hjälm sitter på en BMW motorcykel
Bildtext Peter Ahlroos fotograferad strax innan han styr kosan söderut.
Bild: Roger Källman/Yle

Vasabon Peter Ahlroos och hans motorcykel kommer att tillbringa maj månad ute på vägarna. Siktet är inställt på den franska Atlantkusten – ja kanske bär det av ända till Spanien.

Peter skaffade sin första motorcykel år 2005. Den nuvarande motorcykeln är hans tredje i ordningen. Det är en tio år gammal BMW F700GS som han köpte begagnad från Umeå.

– Jag köpte den år 2020 - mitt under coronapandemin. Tack vare en vän i Umeå som agerade bulvan lyckades jag få över den.

En motorcyklist tittar på sin kartnavigator
Bildtext Vyn från ”förarsätet”
Bild: Roger Källman/Yle

Den längsta färden som Peter hittills har gjort var genom Sverige sommaren 2022. Då var han borta åtta nätter.

– Jag hann ner till Örebro och var på väg till Danmark för att köra längs sandstränderna, men så såg jag att en regnfront var på väg. Då tänkte jag att ”nä, det är onödigt” och vände om.

Nu i maj har Peter planerat att vara borta i fyra veckor. Idén till långfärden har Peter fått genom att titta på Youtube och videor av personer som lämnat det vanliga ”nio till fem”-livet för en friare tillvaro.

– Det är många som lever längs vägen och rapporterar i form av videor, berättelser och bilder och lever på det - alltså har det som levebröd.

Peter konstaterar att det är en omöjlighet för honom att ta steget fullt ut, eftersom han har jobb, familj och så vidare. Men han tänker ändå pröva på genom att ta en månad tjänstledigt.

Hjälper Ukraina

Ytterligare en pusselbit i planeringen föll på plats då Peter såg en dokumentärserie om två tyskar som beslöt att samla in pengar för ett skolbygge i Guatemala – genom att cykla till Kina!

– Så jag tänkte att jag vill pröva på det här med att publicera videor. Råkar det sig så bra att min kanal får tillräckligt med prenumeranter så börjar det komma in reklampengar – och de går direkt till att hjälpa Ukraina.

En man med motorcykelhjälm, en kamera är monterad på hjälmen
Bildtext En av videokamerorna är monterad på Peters hjälm.
Bild: Roger Källman/Yle

Peter har videokameror monterade på motorcykeln och hjälmen. Han kommer att filma varje dag. På kvällarna redigerar och publicerar han nytt innehåll.

Tar dagen som den kommer

Fredagen den 28 april startade Peter sin resa från Vasa. Sen väntar en månad ute på vägarna.

– Jag har en färjebiljett från Helsingfors till Travemünde på lördag eftermiddag. Framme är jag på söndag eftermiddag. Efter en natt på Air B&B kör jag vidare.

En färjebiljett för rutten Helsingfors-Travemünde
Bildtext På lördag bär det av
Bild: Roger Källman/Yle

Den planerade rutten går längs den franska kusten. Peter kör söderut i två veckor, så långt han kommer.

– Är det dåligt väder vid Biscayabukten så skyndar jag på lite och tar en runda i Spanien.

För hemfärden har Peter tänkt ta en annan rutt. Vägvalet är också här väderberoende – Peter hoppas att snön hunnit smälta i Alperna.

– Där finns otroligt häftiga vägar. Jag har hittat en gammal grusväg på italienska sidan, som brukar öppnas först i juni.

Strålkastaren och vindrutan på en motorcykel
Bild: Roger Källman/Yle

Peter Ahlroos åker MC till Spanien och tillbaka - samlar pengar för välgörenhet

19:49