Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Mössband med dekorrand – hundratals olika examensmössor syns i valborgsvimlet

En person med långt ljus hår och blåmålade håller fram en vit examensmössa med ett blått-vinrött-rött band och en silverfärgad kokard bestående av en lagerkrans och ett uppochnedvänt V.
Bildtext Jessica Asplund med sin kosmetologmössa.
Bild: Marie Söderman / Yle

På valborgsmässoafton klockan 18 sjungs våren in på Vårdberget i Åbo, och då får man sätta på sig sin studentmössa – eller sin examensmössa. Tittar du noga efter finns det en stor variation bland mössorna.

Mångas mössor är vita, eller har åtminstone varit vita från början, men en del examensmössor har helt andra färger.

Sandra Häggqvists mössa är från 2011, då det ännu var ovanligt att yrkesstuderande skaffade mössor, men det började bli trendigt.

– Jag har en allmän yrkesmössa. Jag har examen som ungdoms- och fritidsinstruktör från Optima i Jakobstad. Och då jag har studerat och jobbar vid Åbo Akademi så har jag Åbo Akademis lyra på den.

En person med vit rock håller fram en svartlila examensmössa med grått band och en guldfärgad kokard bestående av en lagerkrans och en lyra.
Bildtext Sandra Häggqvist har en mössa som inte längre tillverkas.
Bild: Arash Matin / Yle

Häggqvist använder sin mössa på Vårdberget på valborgsmässoafton, och varje år kommer många fram och frågar om mössan.

– Vi är så få som har den här mössan så vi brukar fungera som ledstänger. Man kan höra folk i telefonen säga att ”Jag står vid en sådan här mörk mössa. Om du ser den, så hittar du nog oss”.

Alla examensmössor är inte svarta och vita

5:52
En svartlila examensmössa med grått band och en guldfärgad kokard bestående av en lagerkrans och en lyra.
Bildtext Häggqvist har bytt ut kokarden till Åbo Akademis studentlyra.
Bild: Arash Matin / Yle

Fast egentligen är Häggqvists mössa närmare originalet. Enligt hattmakaren Fredrikson var de första studentmössorna i Finland på 1850-talet blå. Först tio år senare spreds via Åbo den svenska seden med vita mössor.

Också idén med yrkesexamensmössor kommer från Sverige, där man på 1970-talet slog ihop gymnasiet, yrkesskolan och fackskolan. Hattmakaren Salon Lakkitehdas började tillverka band för den svenska mössan, och var bland de första att tillverka examensmössor för yrkesexamen i Finland. Numera finns flera hundra olika modeller av examensmössor, för olika yrken.

En examensmössa med blåvitt band och en gyllene kokard.
Bildtext Petra Ehrstedt har en turismmössa.
Bild: Petra Ehrstedt

Jessica Asplund fick sin kosmetologmössa då hon blev färdig utexaminerad kosmetolog våren 2022.

– Det hör till saken när man blir färdig att ha en mössa, och sedan tyckte jag den var fin, säger Asplund.

En kosmetologexamensmössa.
Bildtext Jessica Asplunds kosmetologmössa har en silverfärgad kokard med en lagerkrans och bokstaven A.
Bild: Marie Söderman

Fast för alla utbildningar var det inte lika viktigt med en mössa, utan det var främst inom skönhetsbranschen och kockarna som tog en examensmössa.

– Bygg och el hade lite skippat den delen. Men jag är stolt över den. Jag hade nog längtat efter den då jag blev färdig, säger Asplund.

Yrkesexamensmössor
Bildtext Det finns examenmössor för varje examen.
Bild: Tobias Sjöman/Prakticum

Kristoffer Willberg skaffade sin merkonommössa våren 2022, eftersom han ville ha ett minne av tre års studier. De flesta på hans klass ville ha en mössa efter examen.

– När jag började studera visste jag faktiskt inte ens att det fanns en merkonommössa. Det var först under det sista året som jag hörde om den, säger Willberg.

En person med blå jacka tittar in i kameran och håller fram en vit examensmössa med grått band och grå tofs.
Bildtext Kristoffer Willberg visar upp sin vita merkonommössa med grått band och grå tofs.
Bild: Marie Söderman / Yle

Willberg har inte använt mössan en enda gång ännu, för han var i Portugal på arbetsresa på examensdagen. Premiären kanske blir på valborg. Han ska åtminstone ta med mössan.

– Jag vet inte om stolt är det rätta ordet, för jag tog min examen först i vuxen ålder, men jag tycker det är roligt att ha ett minne från den tiden. Jag rekommenderar nog att man skaffar en, säger Willberg.

En person med blå jacka håller fram en vit examensmössa med grått band och grå tofs.
Bildtext En merkonommössa användes första gången 1894 vid merkonomutbildningen i Brahestad.
Bild: Marie Söderman / Yle

Marielle Lindholm är jättestolt över sin närvårdarmössa. Hon visste att det var något att sträva efter, eftersom hennes kusin också är närvårdare och hade skaffat examensmössa.

– Jag var helt så där ”Wow”. Jag trodde att det bara fanns studentmössor. Så efter det hade jag som mål att skaffa mössa om jag blir närvårdare, säger Lindholm.

En person håller fram en vit examensmössa med ett blått-rött-blått band och en gyllene kokard bestående av en lyra och ett hjärta.
Bildtext Marielle Lindholm tänker använda mössan redan på valborg, för hon är redan klar med sina närvårdarstudier.
Bild: Arash Matin / Yle

Lindholm visar kokarden, med två händer och ett hjärta, vilket hon tycker passar jättebra för närvårdare.

Däremot vet Lindholm inte varför mössan har en tofs. Hon har frågat sin lärare och sökt efter svaret på internet, men det står väldigt lite om yrkesexamensmössor.

Examensmössa
Bildtext Mössan är ett synligt bevis på att man tagit examen.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Lindholm är redan färdig med sina studier, så hon kommer att använda mössan på valborg, men riktigt officiellt blir det först den 2 juni då hon har dimissionsfest.

– Jag ser det som en stolthet att få vara närvårdare, och lite att belöna mig själv, en klapp på axeln: ”Du ska vara stolt över din examen och din utbildning”, säger Lindholm.

Det finns många olika sorters examensmössor - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln