Hoppa till huvudinnehåll

Sport

TPS är finska mästare i innebandy – försvarsklippan Erik Storgårds: ”Vår plan fungerade”

Uppdaterad 29.04.2023 08:08.
Se Mikko Hautaniemis segermål. - Spela upp på Arenan

TPS tog sitt första mästerskapsguld någonsin i innebandy. Den rafflande finalmatchen gick till förlängning där Mikko Hautaniemi gjorde segermålet. Försvararen Erik Storgårds säger att lagets plan fungerade.

De två jämnaste lagen någonsin?

Så var i alla fall känslan när Nokian KrP och TPS möttes för den sista och avgörande matchen den här säsongen. För vinst krävdes fyra segrar, och lagen gjorde det så spännande som bara var möjligt. Inför den avgörande matchen var ställningen nämligen 3–3. Och som så många gånger tidigare gick matchen till förlängning för att hitta en skillnad lagen emellan.

Stark inledning

TPS inledde starkt och ledde redan efter sju spelade minuter. TPS dominerade stora delar av matchen och hade ett aggressivt försvar. Inför den tredje perioden ledde TPS med två mål och guldet verkade vara säkert.

Men domaren hann knappt vissla igång den tredje perioden innan KrP:s Mikko Laakso snyggt styrde in ett skott av Nico Jonaeson. Efter reduceringen var det ett annat hemmalag som stod på planen. Nokian KrP spelade med en helt annan glöd och hade många bra skott. Den nya energin ledde också till ett andra mål, vilket ledde till att ställningen skrevs 2–2.

Jämna lag

Ett lite passivt spel i slutet av tredje perioden, resulterade i förlängning. Förlängningen var tvivelsutan den jämnaste perioden under hela matchen då båda lagen kom till bra lägen.

Men det var till slut TPS som drog det längre strået. Efter tio spelade minuter styrde Mikko Hautaniemi snyggt in segermålet efter en passning av Olli-Akseli Laine.

Mästerskapssegern är den första för TPS.

”Vi trodde på vår spelplan”

Yle gjorde en intervju med försvararen Erik Storgårds inför den sjätte matchen. Då sade Storgårds att laget ska lyfta bucklan på fredag, vilket de lyckades med. Efter finalen säger han att vinsten berodde på att spelarna litade på varandra och att de trodde på sin plan.

– Planen var att hålla försvaret och att hålla bollen så mycket som möjligt, säger Storgårds.

Storgårds är märkbart tagen av stunden. Han berättar att segern betyder jättemycket för laget och hela föreningen.

– Det finns spelare som har spelat hela sitt liv i TPS, så det här betyder väldigt mycket för dem.

När Yle Sporten frågar vad Storgårds säger om sin egen prestation, väljer han i stället att lyfta fram laget.

– Jag spelade en bra säsong men det beror på att hela laget spelade bra. Det har varit svårt att göra mål på oss, jag ger oss klart godkänt, säger han.

Nokia KRP - TPS 2–3 (2–2)

0–1 Olli-Akseli Laine, Waltteri Vesterinen
0–2 Janne Nurminen, Aleksi Ahokas
1–2 Mikko Laakso, Nico Jonaeson
2–2 Joonatan Kovanen, Nico Jonaeson
2–3 Mikko Hautaniemi, Olli-Akseli Laine - efter förlängning

Artiken uppdaterades 22.48 med kommentarer av Erik Storgårds.

Diskussion om artikeln