Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

NBC: Biden överväger besök till Finland – kan bli stort möte mellan nordiska länderna och USA

Joe Biden i förgrunden som håller armarna i kors. Han har på sig en kostym och pilotsolglasögon. I bakgrunden Sauli Niinistö i kostym vid ett talarpodium.
Bildtext Presidenterna Joe Biden och Sauli Niinistö har träffats flera gånger tidigare, men inte i Finland sedan Biden blev president. Bilden är från Washington i maj i fjol.
Bild: Jim Lo Scalzo / EPA

Enligt uppgifter till NBC överväger USA:s president Joe Biden att besöka Finland i samband med Natomötet i juli. Om det blir av är det Bidens första Finlandsbesök som president.

Det är tre anonyma amerikanska tjänstemän som för NBC uppger att president Joe Biden överväger ett Finlandsbesök. USA:s säkerhetsråd bekräftar däremot inte uppgifterna.

Enligt tjänstemännen skulle besöket sammanfalla med det stora Natomötet i Vilnius i Litauen 11–12 juli, men det är oklart om besöket skulle ske före eller efter Natomötet.

Enligt uppgifterna vill Biden uppmärksamma Finland som är Natos nyaste medlem. Biden uppges se ett Finlandsbesök som en möjlighet att uppmärksamma en av hans framgångar som president: Att expandera Nato.

Biden har inte varit i Finland sedan han blev president, men som Barack Obamas vicepresident besökte han Helsingfors.

Träff med flera nordiska länder i Finland

Diskussionerna om ett besök till Finland uppges ha pågått i flera månader i Vita huset, enligt tjänstemännen. Inget slutligt beslut har ändå fattats.

Enligt NBC:s uppgifter skulle Finland inte vara Bidens enda fokus. Besöket i Finland skulle vara en träff med ledare för flera nordiska länder, inte ett bilateralt besök. Det här enligt källor inom Bidens administration.

Ett möte med de nordiska länderna i Finland kan enligt experter vara särskilt viktigt i och med att Sverige ännu inte är med i Nato. Enligt experter kan besöket användas för att lyfta fram Sveriges Natoläge, och inte bara för att fira det faktum att Finland nu är med i Nato.

Men Joe Biden har under ett flertal gånger uttryckt stolthet över att välkomna Finland med i Nato.

Biden har flera gånger uttryckt det som så att Rysslands president Vladimir Putin räknat med att se en ”finlandisering av Nato”, men att han nu i stället får se en ”Natoficering av Finland”.