Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ska Florida göra det omöjliga? Eetu Luostarinen bröt dödläget och tog laget till ny seger: ”Ett av mina viktigaste mål i karriären”

Uppdaterad 29.04.2023 09:51.
Luostarinen ledde Florida till viktig seger. - Spela upp på Arenan

Det blir en sjunde och avgörande match mellan Florida Panthers och Boston Bruins. Florida vann en målrik drabbning på hemmaplan med 7–5 och finländarna hade avgörande roller. Även Colorado fixade fram en sjunde match.

Florida Panthers var uträknade redan då den här slutspelsserien började, och då Boston sedan kopplade greppet med 3–1 i matcher började det kännas som en tidsfråga när sommarlovet skulle ta vid för Panthers.

Men när det gäller som mest har laget tagit sig i kragen och hittat ett vägvinnande spel. I natt kom andra raka segern och nu står det 3–3 i matcher.

– Vi har spelat slutspelsmatcher sedan februari-mars och kämpat för våra liv. På det sättet var det här inget nytt för oss. Vi har mycket energi och fyra bra kedjor, säger Aleksander Barkov på presskonferensen efter segern.

Barkov har varit osynlig så här långt i slutspelet men i natt tog han en av huvudrollerna i Florida. I mitten av matchen gav han Florida ledningen då han styrde in 3–2.

Luostarinen avgjorde för Florida

Lagen turades om att ta ledningen fram till slutet av tredje perioden då Eetu Luostarinen bröt dödläget. Luostarinen höll inne skottet och hittade till slut en lucka bakom Linus Ullmark.

Målet betydde 6–5 för Florida och laget säkrade sedan segern då Sam Reinhart satte 7–5 i tom bur.

– Det här var var ett av mina viktigaste mål i karriären och det kändes väldigt bra. Det här är en stor seger för oss och vi ville mer i den här matchen, säger Luostarinen till Bally Sports.

Det sägs att katter har nio liv och för Florida verkar det gälla. Frågan är nu om laget kan göra det omöjliga och slå ut grundseriens bästa lag? Den sjunde och avgörande matchen spelas i Boston under natten till måndag.

– Vi avslutade grundserien bra och var redo för slutspelet. Nu är vi ivriga för den sjunde matchen i Boston, säger Barkov.

Boston har sumpat två matchbollar och nu gäller det för laget att skaka av sig de senaste dagarnas motgångar.

– Vi kämpade hela säsongen för att få hemmaplansfördel och nu ska allt avgöras i en sjunde match. Vi har hemmapublikens stöd och ser fram emot det, säger Jake DeBrusk.

Carolina och Dallas vidare i slutspelet

Två lag som utnyttjade sina matchbollar i natt var Carolina Hurricanes och Dallas Stars. Carolina slog ut New York Islanders efter en 2–1-förlängningsseger medan Dallas tvålade till Minnesota med 4–1.

Aho kvitterade och Stastny avgjorde för Carolina. - Spela upp på Arenan

Sebastian Aho kvitterade till 1–1 för Carolina i mitten av tredje perioden och i förlängningen blev Paul Stastny matchvinnare men en fullträff från snäv vinkel.

– Vi var tillbakatryckta i första och andra perioden men Ahos mål gav oss momentum. Sedan öste vi bara på. I förlängningen försökte jag vara positiv och tänkte bara på att vi ska göra mål i stället för att inte släppa in en puck.

– Det var en tuff serie och första omgången kan i bland vara den svåraste. Vi hade hemmaplansfördel men ville avgöra redan nu, säger Stastny.

Roope Hintz visade vägen för Dallas i den sjätte matchen mot Minnesota. Han gav laget ledningen drygt sex minuter in i matchen. Dallas gick sedan fram till 3–0 i andra perioden och det blev till slut en tämligen enkel seger med 4–1.

Snyggt mål av Hintz. - Spela upp på Arenan

Regerande mästarna Colorado Avalanche har stött på tufft motstånd i serien mot Seattle Kraken. I den sjätte matchen behövde Colorado vinna annars skulle slutspelet vara över och laget fixade biffen.

Mikko Rantanen och Artturi Lehkonen spelade avgörande roller då Colorado vann med 4–1 på bortaplan. Rantanen kvitterade till 1–1 i slutet av första perioden medan Lehkonen gjorde 3–1 i slutet av andra akten och fastatällde slutresultatet i tom bur.

Rantanen och Lehkonen låg bakom Colorados seger. - Spela upp på Arenan

Resultat:

NY Islanders–Carolina 1–2 efter förlängning
CAR: Jesse Puljujärvi 0+0, +/-0, 9.26
CAR: Sebastian Aho 1+0, +1, 21.12
CAR: Jesperi Kotkaniemi 0+0, +/-0, 19.10

Carolina vidare efter 4–2 i matcher

Florida–Boston 7–5
FLA: Anton Lundell 0+2, +3, 18.06
FLA: Aleksander Barkov 1+1, +2, 22.25
FLA: Eetu Luostarinen 1+1, +2, 14.47

3–3 i matcher

Minnesota–Dallas 1–4
DAL: Roope Hintz 1+0, +1, 16.14
DAL: Joel Kiviranta 0+0, +/-0, 12.33
DAL: Jani Hakanpää 0+0, +/-0, 20.36
DAL: Miro Heiskanen 0+0, +1, 28.25
DAL: Esa Lindell 0+0, +/0, 20.23

Dallas vidare efter 4–2 i matcher

Seattle–Colorado 1–4
SEA: Eeli Tolvanen 0+0, -2, 17.21
COL: Artturi Lehkonen 2+0, +3, 21.12
COL: Mikko Rantanen 1+1, +3, 23.44

3–3 i matcher

Bildkälla: Viaplay