Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Annimari Korte ser slutet på karriären och en ny roll – efter OS-sommaren ska hon föra vidare sin kunskap till nya talanger: ”Vet hur man tar sig till internationell nivå”

Annimari Korte springer.
Bild: IMAGO/Beautiful Sports/ All Over Press

Häcklöparen Annimari Korte har satt upp en plan för resten av sin karriär. Hon satsar mot OS 2024 men byter sedan roll och blir tränare. Förhoppningsvis kan jag förändra livet för några unga idrottare, säger hon.

Korta häcken har fått ett uppsving i Finland under de senaste åren tack vare Noralotta Neziri, Reetta Hurske och Annimari Korte.

Nästa generation knackar så småningom på dörren, och bland utmanarna finns Tanja Kokkonen. HIFK-löparen är en av Finlands mest lovande talanger på 100 meter häck.

– Tanja har löpt samma tider som jag gjorde i den åldern. Jag tror att hon har mycket potential, säger finska rekorddamen Annimari Korte till Yle Urheilu.

Det är också under Kortes vakande ögon som Kokkonen ska ta steget in i den inhemska eliten och ut på de största scenerna.

– Jag ska börja träna Tanja nästa höst. Jag tänkte avsluta min karriär 2024, säger Korte.

Men innan Korte lägger skorna på hyllan är målsättningen OS i Paris.

– Vi får se hur den här sommaren blir. Jag hoppas att jag fortfarande kan löpa rekord, men om den känslan inte infinner sig så är det inte vettigt att fortsätta. Målet är dock att tävla 2024 och göra bra tider, säger hon.

Annimari Korte tar sig över en häck.
Bildtext Korte planerar att göra två säsonger till.
Bild: Tomi Natri / All Over Press

Siktar på nytt rekord

I sommar vill hon förbättra sitt fyra år gamla finska rekord som är 12,72.

– Jag tror fortfarande på det. Jag ligger bättre till än vid den här tiden i fjol. Jag tror att det kommer bli rekord, säger hon.

Korte avslutade sin karriär 2012 men gjorde comeback 2017 och blev då bäst i landet. Då Korte lägger av för andra gången tror hon att hon har mycket att ge som tränare.

– Förhoppningsvis kan jag förändra livet för några unga idrottare. Jag sprang inte snabbt förrän jag var 30 år. Då hittade jag en tränare vars metoder passade mig. Jag vill inte att mina adepter ska träna på exakt samma sätt som jag gjort. Jag vet att det inte passar alla.

– Jag tror att man för varje idrottare måste titta på hur man tränar individuellt. Det kan inte vara en stor grupp där alla göra samma sak, säger hon.

Korte har också sin beskärda del av motgångar och framgångar som hon kan dela med sig.

– När jag slutade löpte jag tider som var 13,5 och då jag började igen gick det från 13,1 till 12,7. Jag var ingen superbegåvad junior så jag vet hur man tar sig till en internationell nivå, säger hon.

Diskussion om artikeln