Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Frankrikes kreditvärdighet sänks på grund av enorm skuldbörda – Italien står näst i tur

Uppdaterad 29.04.2023 14:17.
Bruno Le Maire
Bildtext Bruno Le Maire anser Fitch vara för pessimistisk i synen på skuldsättningen.
Bild: Lehtikuva

Ratingbolaget Fitch sänker kreditvärdigheten för euroområdets näststörsta land, Frankrike. Orsaken är landets stora skuldbörda.

I slutet av fjolåret uppgick den franska statsskulden till 111 procent av bruttonationalprodukten, jämfört med drygt 48 procent som är genomsnittet för euroländerna.

Ratingen sänktes från nivån AA till nivån AA-. Fitch varnade samtidigt Frankrike för stigande räntor. Med kreditvärdighet avses ett lands förmåga att betala sina skulder.

Fitch konstaterar också att Frankrike har hamnat i en politisk återvändsgränd i och med de protester som brutit ut bland annat i samband med president Macrons försök att höja pensionsåldern, och att det här utgör ytterligare en risk för Frankrike.

Finansministern kritiserar Fitch för pessimism

Frankrikes finansminister Bruno Le Maire har kritiserat ratingbolagets agerande, och beskyller Fitch för en alltför pessimistisk syn.

Le Maire säger till Le Monde att Frankrike har förbundit sig att stabilisera den offentliga ekonomin under nästa fyra års period. Då kommer både budgetunderskottet och statsskulden att minska, säger han.

Bruno Le Maire deltar i dag i EU:s finansministrars inofficiella möte i Stockholm.

Italien väntar eventuellt på ännu sämre nyheter i slutet av maj. Då ska landets kreditvärdighet betygsättas av ratingbolaget Moody's. Det har ryktats om att de italienska massobligationslånen hamnar i skräplåneklassen.

Finlands kreditvärdighet ligger på AA+, baserat på två kreditvärderingsinstituts bedömningar.