Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

SFP:s inflytande större än på mycket länge – många svenska socialdemokrater hoppas att partiet ska stoppa en helborgerlig regering

Uppdaterad 30.04.2023 07:05.
Anna-Maja Henriksson.
Bildtext SFP:s inflytande är större än på länge. Den kommande regeringen kommer att vara beroende av SFP i varje beslut säger SDP.s gruppordförande Antti Lindtman. På bilden Anna-Maja Henriksson (SFP) och bakom henne Petteri Orpo (Saml) och Riikka Purra (Sannf).
Bild: Silja Viitala / Yle

De finlandssvenska socialdemokraterna är oroliga för att den helborgerliga regering som håller på att bildas kommer att skära djupt i socialskyddet. Många FSD:are hoppas nu att Svenska Folkpartiet ska skjuta det samlingspartiska regeringsbygget i sank.

Finlands Svenska Socialdemokrater, FSD, samlades till vårmöte i Helsingfors under lördagen. Många blickar riktades mot ärkefienden SFP som nu sitter i en så kallad vågmästarposition. Utan SFP verkar det inte bli en regering.

Rebecca Åkers är ordförande för de svenska socialdemokraterna i Österbotten. Åkers hoppas nu att SFP ska sätta ner foten.

– Tydligen är SFP berett i likhet med de andra högerpartierna att skära i socialskyddet, så jag säger bara lycka till, säger Rebecca Åkers med ironi i rösten.

SFP håller ställningarna för svenskan men inga förbättringar att vänta

Rebecka Åkers medger att om SFP inte skulle gå in i regeringen så skulle svenskans ställning i Finland försvagas under den kommande regeringsperioden

– Men jag tror inte att det kommer några förbättringar. Det är status quo för svenskans ställning som helhet i den här sammansättningen, säger Åkers.

SFP hade möjligheten att skapa förutsättningarna för en så kallad blåröd regering där Samlingspartiet och Socialdemokraterna skulle ha utgjort basen, säger Åkers.

– Samlingspartiet kunde helt enkelt inte ha sagt nej. Hur skulle Samlingspartiet få ihop sin regering utan SFP, frågar Rebecca Åkers.

Kvinna tittar in i kameran.
Bildtext SFP hade möjligheten att skapa förutsättningarna för en så kallad blåröd regering där Samlingspartiet och Socialdemokraterna skulle ha utgjort basen, säger Rebecca Åkers.
Bild: Anna Ruda / Yle

Lindtman: Orpos regering kommer att behöva SFP:s stöd för varje beslut

Antti Lindtman är socialdemokraternas gruppordförande i riksdagen och storfavorit i partiordförandevalet. Han säger att sannolikheten nu talar mot en blåröd regering. Det brukar vara de partier som går in i regeringsförhandlingarna som bildar regering.

– Men Svenska Folkpartiet har en jättebra förhandlingsposition just nu, konstaterar Antti Lindtman.

Antti Lindtman.
Bildtext Antti Lindtman: Sannolikheten talar mot en blåröd regering.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Orpos regering kommer att behöva SFP:s stöd för varje beslut, säger Lindtman.

– Så här starkt har SFP:s inflytande inte varit så länge som jag har suttit i riksdagen, säger Lindtman.

Industrifacket minns helborgerliga regeringen Sipilä med skräck

FSD:aren Peter Sjökvist är aktiv inom industrifacket och han är rädd för att vi nu kommer att få se ingrepp på arbetsmarknaden av den typ som den helborgerliga regeringen Sipilä genomförde.

– Vi har diskuterats i Industrifackets styrelse vad som nu kommer att hända, säger Sjökvist.

Peter Sjökvist.
Bildtext Peter Sjökvist, som också är aktiv i Industrifacket, är mest rädd för att den kommande regeringen kommer att försöka gå åt de allmänbindande kollektivavtalen och socialskyddet.
Bild: Bild: Nils-Johan Englund.

Industrifacket har i levande minne hur regeringen Sipilä körde igenom det så kallade konkurrenskraftsavtalet.

– Mest rädd är jag för en diskussion om kollektivavtalens roll och att socialskyddet skärs ner för de allra svagaste, säger Sjökvist.

Diskussion om artikeln