Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Påven i Ungern: Träffade flyktingar och rysk-ortodox ledare

Påven besöker en grekisk-katolsk kyrka i Budapest.
Bildtext Påve Franciskus på besök i en grekisk-katolsk kyrka i Budapest lördagen den 29 april.
Bild: IPA / BACKGRID

Under sitt besök i Ungern har påve Franciskus lagt fokus på kristen medmänsklighet. I fredags tog han avstånd från nationalism och på lördagen träffade han flyktingar i Budapest.

Påve Franciskus, 86, blev intagen på sjukhus i slutet av mars, men reste i fredags till Ungerns huvudstad Budapest för ett planerat tredagarsbesök.

I ett tal till landets ledning manade åhörarna – bland dem Ungerns premiärminister Viktor Orbán – att ta avstånd från ”inåtvänd populism” och strikt nationalistiska intressen.

Enligt påven är det viktigt att vara öppna för andra människor i stället för att vända sig inåt.

Ungern, som inte har gjort sig känt för sin flyktingvänliga politik, har ändå tagit emot flyktingar från krigets Ukraina.

Genom att träffa cirka tusen flyktingar från bland annat Pakistan, Afghanistan, Irak, Iran och Nigeria förutom Ukraina i en kyrka i Budapest riktade påven på lördagen uppmärksamhet mot dem som har det sämre ställt.

Påve Franciskus i Heliga Elisabeth av Ungerns kyrka i Budapest.
Bildtext Påven hörde flyktingars vittnesmål i S:t Elisabeths kyrka i Budapest på lördagen.
Bild: EPA-EFE

Franciskus sa att medkänsla för dem som lider av fattigdom och motgångar är en väsentlig del av att vara kristen, även när de som är i behov av hjälp inte själva är troende.

– Vi finner modet att fortsätta gå vidare; vi finner styrkan att tro att allt inte är förlorat, utan att en annorlunda framtid är möjlig, sa påven med en hänvisning till kristen kärlek.

Enligt Franciskus förutsätter fred att man ser ett större sammanhang, med ”politik som beaktar individen, de fattiga och framtiden, och inte bara makt, vinst och nuets framtidsutsikter”.

Möte med rysk-ortodox biskop

Senare på lördagen träffade Franciskus metropolit Hilarion, som representerar den rysk-ortodoxa kyrkan i Budapest.

Påve Franciskus träffar ortodoxa metropoliten Hilarion i Budapest.
Bildtext Påve Franciskus träffade metropolit Hilarion på den apostoliska nuntiaturen, Vatikanens motsvarighet till ambassad, i Budapest. Mellan Franciskus och Hilarion sitter nuntien Michael Wallace Banach.
Bild: IPA / BACKGRID

Metropolit Hilarion var tidigare nummer två efter patriark Kirill i Moskvas patriarkat, men lämnade sin post där i en manöver som har tolkats som ett tecken på bristande enighet i fråga om kriget i Ukraina. Patriark Kirill har uttryckt sitt stöd för president Vladimir Putins krig.

I Ungern är ungefär 39 procent av befolkningen katoliker. Påven besökte landet som hastigast år 2021.

Källa: Reuters, AFP