Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Spermadonator i rätten efter mer än 550 barn – domstol kräver att han slutar

Mikroskopbild av IVF-behandling: en spermie sprutas in i en äggcell.
Bildtext I Nederländerna har den 41-årige mannen över hundra barn som har blivit till genom fertilitetsbehandling. Arkivbild.
Bild: imageBROKER/Shutterstock/All Over Press

En man misstänks ha blivit far till över 550 barn världen över genom spermadonationer. Nu har en nederländsk domstol beordrat honom att sluta donera sädesvätska.

År 2017 beordrades en man i Nederländerna att sluta donera sperma till fertilitetskliniker i landet eftersom det hade visat sig att han redan blivit biologisk far till över 100 barn.

I stället för att upphöra med verksamheten fortsatte mannen, som nu är 41 år gammal, att donera sädesvätska till kliniker i andra länder och online.

Han misstänks på så sätt ha blivit biologisk far till sammanlagt mellan 550 och 600 barn i flera länder. Han uppges bland annat donerat sperma till en dansk klinik som har skickat mannens sädesceller till adresser i flera länder.

Mannen började donera sperma för användning vid fertilitetskliniker år 2007.

För många halvsyskon

Mannen har stämts av en organisation som försvarar rättigheterna hos barn som tillkommit genom donerade könsceller.

Nu kräver en domstol i Haag att mannen ska lämna in en förteckning över alla de kliniker han har använt sig av och att klinikerna ska förstöra mannens sperma.

Domaren Thera Hesselink konstaterade att domstolen ”förbjuder den åtalade att donera sin sädesvätska till nya framtida föräldrar efter att denna dom har meddelats”.

Det ryker av köld kring rör med sperma i ett förvaringskärl på en fertilitetsklinik.
Bildtext Spermier i förvaring på en fertilitetsklinik i Finland. Arkivbild.
Bild: Toni Pitkänen / Yle

Om han bryter om domstolens förbud kan han åläggas att betala 100 000 euro i böter.

Mannen får inte heller kontakta blivande föräldrar för att meddela att han är villig att donera sperma, annonsera sina tjänster till blivande föräldrar eller gå med i någon organisation som sköter kontakt med personer som vill bli föräldrar.

– Poängen är att det här nätverket av släktskap med hundratals halvbröder och halvsystrar är alldeles för stort, konstaterar Gert-Mark Smelt, talesman för domstolen.

Källa: BBC