Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Svenska Yle i Israel: Tidigare elitmilitärer kräver stopp för Netanyahu

En man i grön t-tröja står med en banderoll mitt i en folksamling.
Bildtext Den förra elitsoldaten Yiftah Golov organiserar exmilitärer som protesterar mot premiärminister Benjamin Netanyahus politik.
Bild: Patrick Holmström / Yle

Reservister och officerare i avsked sällar sig till folkrörelsen mot regeringen. Protesterna mot premiärminister Benjamin Netanyahu sprider sig.

700 reservister från Israels militära elitförband krävde på lördagen att premiärminister Benjamin Netanyahus ytterhögerregering stoppar försöken att driva igenom sin omstridda juridiska nyordning utan att försöka kompromissa med oppositionen.

Israels försvarsmakt är beroende av reservister som nu i ett brev till Netanyahu varnar för att allt fler kan vägra ingå tjänsteavtal och att systemet därmed kan kollapsa.

– Det är arméns plikt att försvara demokratin och därför protesterar vi veteraner, säger Yiftah Golov till Svenska Yle under en stordemonstration i Tel Aviv på lördagskvällen.

Militära medaljer uppsatta i form av hebreiska bokstäver. Texten lyder "För ingenting".
Bildtext Familjer vars medlemmar fått postuma tapperhetsmedaljer under Israels krig sedan 1948 har lämnat dem tillbaka och frågar sig om offren var förgäves.
Bild: Patrick Holmström / Yle

Det var sjuttonde lördagen i rad som Netanyahus motståndare mötte upp till demonstration i Tel Aviv. Israeliska medier uppskattar antalet deltagare till mellan 150 000 och 200 000.

Demonstranterna har protesterat sedan årets början mot att Netanyahu försöker försvaga högsta domstolens ställning som den enda instans som kan sätta stopp för regeringens lagförslag.

Netanyahu försöker också öka regeringens mandat att tillsätta domare.

En t-tröja som deklararerar att bäraren älskar Israels högsta domstol Bagatz.
Bildtext En demonstrant säger sig älska den israeliska högsta domstolen Bagatz.
Bild: Patrick Holmström / Yle

Ytterhögern: Mer makt till religionen, inte lagstiftningen

Netanyahus motståndare befarar att hans planer kan innebära att vilka lagar som helst kan drivas igenom med enkel majoritet i parlamentet Knesset.

Exempelvis vill de religiösa ytterhögerpartierna i regeringen öka religionens makt över lagstiftningen. De anser att en världslig domstol inte kan stå över de heliga skrifterna.

En kvinna i solglasögon och svart chador bär ett plakat som varnar för att Israel kan komma att bli som Iran.
Bildtext En demonstrant varnar för att Israel kan bli som Iran om de ärkereligiösa partierna får bestämma över kvinnornas ställning.
Bild: Patrick Holmström / Yle

Före stordemonstrationen på lördagskvällen ordnades lokala protestmöten på tiotals orter runtom i Israel. Några hundra personer mötte upp i Tel Avivförorten Ramat Hasharon. Också där hade tidigare militärer en framträdande roll.

En känd stridspilot ledde nationalsången med sin saxofon, medan brigadgeneralen i avsked och helikopterpiloten Nechemiah Dagan varnade för att ta demokratin för given.

– Det här handlar om att Netanyahu försöker komma undan korruptionsåtalen mot honom. Därför har Netanyahu omgett sig med extremistpartier som han hoppas få stöd av, säger Dagan till Svenska Yle.

– De vill ta livet av demokratin på samma sätt som Donald Trump i USA.

En äldre man i jeans och röd väst står på en scen och håller tal.
Bildtext Nechemiah Dagan gjorde karriär som helikopterstridspilot och ansvarade för Israels militära utbildning.
Bild: Patrick Holmström / Yle

Degan utbildade sig till helikopterpilot i Tyskland i början av 1960-talet och pekar på en insikt han fick då om att ingenting är beständigt för evigt. Som exempelvis Nazityskland.

– Tänka sig att bara 18 år efter krigsslutet gjorde tyska militärer honnör för mig. Jag, en jude, stod där med högre militärgrad än vad tyskarna omkring mig hade.

En annan av talarna var parlamentsledamoten och den förra center-vänsterregeringens jämställdhetsminister Meirav Cohen. Hon tror inte att Netanyahu ger upp i första taget.

– Han ger troligen upp bara om han blir rädd för att han kan förlora allt. Därför är det viktigt att folk visar sin åsikt på gatorna, säger Cohen.

En kvinna tittar mot höger med israeliska flaggor i bakgrunden.
Bildtext Meirav Cohen representerar oppositionspartiet Yesh Atid som driver en centerliberal politk.
Bild: Patrick Holmström / Yle

Olika yrkesgrupper på marsch för demokrati

Den israeliska proteströrelsen är fortfarande utan en egentlig ledning, men en viss koordinering förekommer ändå. På lördagen var det exempelvis akademiker som tog sig till demonstrationer landet runt och höll tal.

Universitetsprofessorn Amit Schejter kom till mötet i Ramat Hasharon med en allvarlig varning.

– Utan demokrati har vi ingen fri akademisk utbildning och utan en sådan har vi ingen demokrati.

Han var i alla fall optimistisk om hur det hela ska sluta.

– Det kan ta år i anspråk, men jag är övertygad om att det hela slutar på ett positivt sätt.

En leende man i röd t-tröja.
Bildtext Amit Schejter är professor i kommunikationslära och yttrandefrihetsaktivist.
Bild: Patrick Holmström / Yle

Demonstranterna i Ramat Hasharon satte sig på abonnerade bussar efter sitt lokala möte och drog till Tel Aviv där de anslöt sig till de över hundratusentals israeler som viftade med landets flagga som tecken på att hela nationens existens upplevs som hotad.

Kvällen fylldes av öronbedövande oväsen från vuvuzelor och taktfasta slagord om demokrati och skam över regeringen.

Ett hav av israeliska flaggor med en regnbågsflagga i mitten.
Bildtext Upp till 200 000 personer deltog i lördagskvällens demonstration.
Bild: Lehtikuva
Plakat på en demonstration hänvisar till ett citat från Sagan om ringens engelskspråkiga originalversion: "The beacons are lit, Israel calls for aid".
Bildtext Demonstranter anspelar på Sagan om ringen och kungör att Israel är hotat och begär hjälp.
Bild: Patrick Holmström / Yle
En demonstrant bär ett plakat med texten "Diplomats for Democracy".
Bildtext Flera yrkesgrupper som läkare, sjökaptener och skådespelare har slutit upp. Här marscherar tidigare diplomater under devisen ”Diplomater för demokrati”.
Bild: Patrick Holmström / Yle

Motståndarna anser att de har folket med sig

Lördagens demonstration i Tel Aviv kom två dagar efter att Netanyahuregeringens anhängare ordnade ett massmöte i Jerusalem.

Där fick demonstranterna trampa på porträtt av högsta domstolens domare, medan de kontroversiella ministrarna Itamar Ben-Gvir och Bezalel Smotrich deklarerade att de representerar folkets vilja.

– De [demokratiaktivisterna] har medierna, men vi har nationen, sa Smotrich.

Han är bland annat känd för att ha betecknat prideparader som något som är värre än djuriskhet. Han har själv kallat sig en stolt homofob.

– De har inte insett att det var vi som vann, ackompanjerade Itamar Ben-Gvir som kritiserat de israeliska säkerhetsstyrkorna för att vara alltför mjäkiga mot palestinierna.

En kvinna med regnbågsflagga i håret fotograferad bakifrån. Flera israeliska flaggor runtomkring.
Bildtext Människorättsaktivister befarar att den ärkekonservativa regeringen kan driva igenom lagar som gör livet svårare för sexuella minoriteter.
Bild: Patrick Holmström / Yle

Ben-Gvir var tidigare ökänd för att ha haft ett porträtt på den israeliska terroristen Baruch Goldstein på väggen i sitt hem.

Goldstein gick in i en moské i Hebron på den ockuperade Västbanken i april 1994 och sköt ihjäl 29 palestinier och sårade över 125 innan han övermannades och slogs ihjäl.

Ett ungt par insvepta i israeliska flaggor går längs en öde gata tillsammans med sin hund.
Bildtext På väg hem efter lördagskvällens demonstration i Tel Aviv. Lördagen är helgdag medan söndagen är normal arbetsdag i Israel.
Bild: Patrick Holmström / Yle