Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Hemma-VM närmar sig med stormsteg – Lejonens sista lägertrupp innehåller många nya namn: ”Konkurrensen hårdnar”

Uppdaterad 30.04.2023 09:24.
Patrik Laine på isen.
Bildtext Patrik Laine kommer att spela för Lejonen i EHT-turneringen.
Bild: Petri Saarelainen / AOP

Flera NHL-förstärkningar tar plats i truppen då Lejonen slipar formen inför VM. Jämfört med denna veckas trupp är tretton nya spelare uttagna.

Efter lördagens förlust mot Sverige meddelade Lejonens lagledare Mika Kortelainen att det kommer att bli stora förändringar i truppen till nästa veckas EHT-turnering.

Nu har man publicerat truppen och det är tretton nya spelare som ansluter sig till Lejonen. Det är fyra spelare från Nordamerika, två från Sverige, tre från Schweiz och fyra från FM-ligan.

Som förbundet tidigare meddelat kommer Joel Armia, Patrik Laine, Sakari Manninen och Olli Määttä att dra på sig landslagströjan i turneringen.

Från de europeiska ligorna kommer Miika Koivisto, Emil Larmi, Teemu Hartikainen, Jere Sallinen och Toni Rajala. Det som är värt att notera är att Valtteri Filppula inte är uttagen nu. Filppula har antytt att karriären snart kan vara över.

Färska finska mästarna Tappara har fyra spelare i truppen: Christian Heljanko, Valtteri Kemiläinen, Mikael Seppälä och Waltteri Merelä.

– Konkurrensen om platserna hårdnar. Nästa vecka spelar vi tre matcher och sedan är det dags att spika VM-laget, säger Lejonens GM Jere Lehtinen.

Vili Saarijärvi som var som var med under den senaste lägerveckan tvingas nu lämna återbud på grund av skada. Bland övriga spelare som inte klarade gallringen finns Lassi Lehtinen, Juhamatti Aaltonen, Janne Kuokkanen och Arttu Ruotsalainen.

I EHT-turneringen spelar Finland mot Tjeckien på torsdag, mot Schweiz på lördag och sedan avslutar man med match mot Sverige på söndag.

På söndag kväll eller på måndag kommer Finlands VM-trupp att presenteras. Lejonens VM-premiär i Tammerfors är den 12 maj.

Lejonens trupp till EHT-turneringen:

Målvakter:
Christian Heljanko
Emil Larmi
Jussi Olkinuora

Backar:
Niklas Friman
Valtteri Kemiläinen
Miika Koivisto
Mikko Lehtonen
Petteri Lindbohm
Nikolas Matinpalo
Olli Määttä
Atte Ohtamaa
Ville Pokka
Juuso Riikola
Mikael Seppälä

Anfallare:
Marko Anttila
Joel Armia
Hannes Björninen
Markus Granlund
Teemu Hartikainen
Kasperi Kapanen
Patrik Laine
Juho Lammikko
Sakari Manninen
Waltteri Merelä
Ahti Oksanen
Iiro Pakarinen
Harri Pesonen
Toni Rajala
Mikael Ruohomaa
Jere Sallinen
Antti Suomela

Diskussion om artikeln