Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Historiskt inhopp i Barcelona – 15-årige Lamine Yamal fick debutera i ligan

Lamine Yamal blev den yngste spelaren att spela för FC Barcelona. Talangen fick hoppa in i slutet av lördagens ligamatch mot Real Betis.

Yamal var 15 år och 290 dagar då han klev in på planen i 82:a minuten, och han blev samtidigt dem femte yngste någonsin att spela i spanska ligan.

– Han är speciell och ser inte ut att vara 15 år, han är väldigt mogen. Han är en spelare som kan göra avtryck i den här klubben, säger tränaren Xavi.

Luka Romero som innehar rekordet var 15 år och 219 dagar då han gjorde sin första ligamatch för Mallorca mot Real Madrid 2020.

Barcelona vann lördagens match med 4–0 och är på väg mot sin första ligatitel sedan 2019. Laget är elva poäng före tvåan Real Madrid.

Sport

Sveriges fotbollsdamer missar sommar-OS 2024

Sverige har spelat i varje OS sedan damfotbollen introducerades på programmet i Atlanta 1996. Efter fredagens matcher i Nations League står det klart att Sverige inte kommer att vara med i Paris 2024.

Sverige åkte på en 0–1-förlust i Schweiz och tappade chansen att vinna gruppen. Spanien säkrade gruppsegern, trots att laget åkte på en sensationell 2–3-hemmaförlust mot Italien. Inför matchen låg oddsen för en italiensk seger på cirka 30.

Om Sverige hade besegrat Schweiz hade gruppsegern stått på spel i den avslutande Spanien–Sverige-matchen.

Aino-Kaisa Saarinen kramar om Riitta-Liisa Roponen.

Direkt: Visar stålkvinnan Riitta-Liisa Roponen att gammal är äldst?

Riitta-Liisa Roponen skriver världscuphistoria.

Anna Westerlund

Westerlund är damfotbollens nya pärla, också tidigare landslagskollegan Julin belönades på bollförbundets gala

Anna Westerlund fick ett nytt hedersomnämnande av bollförbundet då hon utsågs till pärla (Helmi). Bland de prisbelönta på galan fanns också landslagens nuvarande fixstjärnor Lukas Hradecky och Natalia Kuikka..

GrIFK och Dicken inledde baltiska ligan med varsin seger

De finländska mästarna Grankulla IFK vann över lettiska med 41–25 (17–10) då damernas baltiska liga inleddes i Tallinn. Helsingforslaget Dicken vann däremot över litauiska Zalgiris med 31–28 (16–11) i en mer jämn match.

Båda finländska lagen kommer att spela varsin match även på lördag och söndag.