Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

ECB:s kommande räntehöjning oroar – Irland ber banken beakta hushållens skuldsättning

Uppdaterad 30.04.2023 13:19.
Christine Lagarde talar i en mikrofon. I bakgrunden EU:s flagga.
Bildtext Christine Lagarde är Europeiska centralbankens ordförande.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Irland vädjar till Europeiska centralbanken om att den ska ompröva den planerade höjningen av styrräntan nästa vecka, med tanke på de privata hushållens skuldbörda.

Vid det inofficiella Ecofinmötet i Stockholm sa Irlands finansminister Michael McGrath att de stigande räntorna börjar bli mycket betungande för vanligt folk med lån.

McGrath hoppas att ECB tar det här i beaktande då banken beslutar om styrräntan vid sitt möte på torsdag.

Sedan juli i fjol har ECB höjt styrräntan med 3,5 procentenheter för att dämpa inflationen. Trots att inflationstakten har kommit ner sedan toppnivån på 10,6 procent i euroområdet i oktober, väntas ECB igen rapportera om en höjning.

– Centralbanken kan inte ensam kämpa mot inflationen. Nu är det företagens tur att se till att det sjunkande priset på exempelvis energi också syns i konsumentpriserna. En höjning av styrräntan får inte vara det enda sättet att stävja inflationen – det får allvarliga konsekvenser för hushållen, säger McGrath.

FB: Räntehöjningen hotar det finansiella systemet

Finlands Bank varnade tidigare i veckan för de svårigheter som svårt skuldsatta hushåll står inför trots att betalningsförmågan i sig är tillräcklig för att återbetala lånen.

Pengarna ska räcka också till annat, konstaterade FB:s vice styrelseordförande Marja Nykänen.

”Ett lån som tagits när räntorna var låga kan visa sig vara alltför stort fastän hushållets betalningsförmåga i sig är tillräcklig för att sköta lånebetalningarna. Pengarna måste också räcka till för annat i livet. Om hushållen skär ned på sin konsumtion betydligt, kan den finländska ekonomin försvagas mer än väntat”, säger Nykänen.

Finlands Bank konstaterar att ränteuppgången utgör ett hot mot den finansiella stabiliteten.

Det konkretiserades under våren i USA och Europa då alltför stort risktagande fick tre amerikanska banker på fall och den schweiziska banken Credit Suisse såldes till en konkurrent.

Enligt Marja Nykänen är det också skäl för de finländska bankerna att fästa uppmärksamhet vid upplåningsrisker och likviditetstäckning.