Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Högt vattenstånd men inga översvämningar att vänta

I många österbottniska åar och älvar är vattenståndet högt just nu. Men det har börjat sjunka på många håll, enligt Finlands miljöcentral.

Bedömningen är att det knappast blir några större översvämningsskador i samband med vårflödet i år. Nivåerna kan fortfarande stiga tillfälligt om det blir många regndagar.

Relaterat

trättopp

Räddningsverket i Egentliga Finland: ”Förbered dig inför den annalkande stormen”

Hård vind och storm utlovas det närmaste dygnet.

FN skriver ner dödssiffran efter översvämningskatastrofen i Libyen

FN skriver drastiskt ner dödssiffran i översvämningsdrabbade Libyen.

FN:s kontor för samordning av humanitära insatser OCHA uppgav på söndag morgon att dödssiffran i den värst drabbade staden Derna redan var uppe i över 11 000. Libyens Röda halvmåne sade sig inte kunna bekräfta den siffran.

Nu har CNN talat med Farhan Haq, talesperson för FN:s generalsekreterare, som säger att Världshälsoorganisationen WHO har bekräftat en dödssiffra på cirka 4 000 hittills och att FN nu håller sig till den siffran. Över 9 000 människor saknas fortfarande i Libyen.

Källor: CNN, Reuters

En man från Libyen i 50-års åldern.

Förstörelsen i Derna börjar klarna – vattenmassor tog med sig väggar från Saads hus

Förstörelsen i staden Derna i Libyen är omfattande. Efter att två dammar brustit och vattenmassor forsat ut över staden, där det bor ungefär lika många som i Björneborg, är en fjärdedel av människorna borta.

FN uppdaterar dödssiffran i Libyen – över 98 procent av dödsfallen i staden Derna

Enligt FN har 11 300 personer omkommit i de katastrofala översvämningarna efter att två dammar brast utanför staden Derna på grund av stora mängder regn. Ytterligare 10 100 saknas.

Utanför staden Derna har 170 personer omkommit i översvämningar.

Brister i landets vädertjänst, stark politisk splittring och brister i infrastrukturen bedöms ligga bakom översvämningskatastrofen.

Källa: AFP

Två personer som går bland nedfallna hus, skrot och annan debris. Sanden de går på är röd, och i bakgrunden står några halvförstörda hus kvar.

Libyens riksåklagare: Två av dammarna som brast hade haft sprickor i årtionden

De tidigaste rapporterade sprickorna var från 1998.