Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Påven predikade i Budapest: ”Låt oss uppmuntra varandra till allt mer öppna dörrar”

Påven firade utomhusmässa i ett soligt Budapest söndagen den 30 april - Spela upp på Arenan

I Viktor Orbáns Ungern talade katolska kyrkans överhuvud för öppenhet och omsorg om fattiga och migranter. Påve Franciskus avslutade på söndagen sitt besök i Budapest.

Över 50 000 människor tog på söndagen tillfället i akt att delta i en påvemässa med påve Franciskus i Ungerns huvudstad. Mässan firades på torget bakom det ungerska parlamentet under den tredje och sista dagen av påvens besök i Budapest.

I sin predikan fortsatte påven på samma tema som han hade tagit upp under början av sitt besök och varnade för det osunda i växande nationalism och inåtvändhet.

Om ungrare vill följa Jesus, sa den 86-årige påven, bör de undvika ”stängda dörrar av individualism i ett samhälle som präglas av växande isolering; stängda dörrar av likgiltighet mot underprivilegierade och dem som lider; dörrarna vi stänger mot dem som är främmande eller olika oss själva, mot migranter eller fattiga”.

Påve Franciskus med mitra på huvudet tar emot blommor av en grupp ungrare i folkdräkt.
Bildtext Påve Franciskus har gjort ett 40-tal utlandsresor under sina 10 år som påve, men har besökt betydligt fler länder än så eftersom många resor har gått till mer än ett land. Han besökte till exempel Estland, Lettland och Litauen under samma resa år 2018.
Bild: IPA / BACKGRID

– Låt oss uppmuntra varandra till allt mer öppna dörrar, sa påven och konstaterade att det är smärtsamt att se stängda dörrar.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán, som deltog i mässan, anser sig försvara kristna värderingar och har sagt att han inte tänker låta Ungern förvandlas till ett ”immigrantland”, vilket han säger har hänt andra länder i Europa.

– Det var fint att se att påven tar ställning så att han kallar oss att verkligen leva upp till vår kristna mission att stödja människor i migrationskriser, i synnerhet kriget i Ukraina, sa 21-åriga Levente Kiss om påvens uttalanden i en kommentar till nyhetsbyrån AFP.

Källa: Reuters, AFP