Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Tvärkulturell festival sparkar igång säsongen i Korpoström: ”Det skulle vara jätteroligt om det blir en tradition”

Uppdaterad 02.05.2023 13:56.
Premiär för ny festival i Korpoström - Spela upp på Arenan

Under första majhelgen var det premiär för en helt ny festival i Korpo, Kulturkrock i Korpoström. Samtidigt invigde Skärgårdscentrum Korpoström sitt nya koncept med restaurang och hotell i egen regi.

Festivalen ”Kulturkrock i Korpoström” är ett initiativ av Korpobon och konstnären Antonia Ringbom. Festivalen arrangerades av Korpo Kulturgille i samarbete med Skärgårdscentrum Korpoström.

Ringbom var med och startade Hangö teaterträff för drygt 30 år sedan och var involverad i arrangemangen under 25 års tid. Hon säger själv att festivalen i Korpo kanske även är ett resultat av den abstinens som uppstod hos henne efter att hon slutat vara engagerad i Hangö teaterträff.

– Jag ville att festivalen skulle vara en blandning av forskning, skapande verksamhet i alla former och den traditionskultur som finns här med båtar och hantverk. Krock är på det viset roligt att allting inte alltid går smidigt. Dessutom går många av de här områdena in i varandra, jag vet inte om det innebär mera krock men åtminstone blir det mera möten, säger Ringbom.

Barn och en kvinna som tittar med kikare.
Bildtext På lördagen fick barnen bland annat gå på fågelskådning.
Bild: Carmela Johansson / Yle

Många Korpobor deltar i festivalen

Ringbom har ett stort kontaktnät och har även många släktingar som är sommarboende i Korpo, men hon är glad över att festivalen även lockat med många andra Korpobor.

– Över hälften av dem som är med är inte släkt med mig. Här är unga nyinflyttade familjer och också gedigna Korpobor från andra delar av Korpo som deltar i festivalen, säger Ringbom.

Eftersom festivalen inte fick så mycket bidrag som arrangörerna hoppats på, förverkligas den i år till stor del med ideella krafter, men Ringbom hoppas på mera understöd ifall festivalen skulle bli en återkommande tradition.

– Det är många som har frågat om det här ska bli en tradition och det är klart att det skulle vara jätteroligt om det skulle bli det. Vi hoppas att de som beviljar understöd också inser att vi har kompetens att ordna en sådan här festival. Några har protesterat att vi ordnar den kring första maj, det är så många som har andra traditioner då, så det kan hända att vi ordnar festivalen under ett annat datum i framtiden, säger Ringbom.

En föreläsning på scen med publik.
Bildtext Festivalen bjöd även på flera föreläsningar och paneldiskussioner bland annat om miljö och hälsa.
Bild: Carmela Johansson / Yle

”Ett fantastiskt initiativ”

Under festivalen fick deltagarna ta del av ett blandat program för både barn och vuxna. En av dem som medverkade i festivalen är Korpobon ElinMaria Sydänvirta som bland annat ledde sagodans för barn, visade sina filmer och deltog i en panel om framtiden.

– Jag tycker att det är ett fantastiskt initiativ och jag tycker det är jättekul att få vara med. Jag tror att det är jätteviktigt att skapa mötesplatser för konstnärer och andra kreativa aktörer, men det är också kul om de som inte har ett kreativt yrke hittar hit, säger Sydänvirta.

En ung kvinna med havet i bakgrunden.
Bildtext ElinMaria Sydänvirta hoppas att festivalen blir en tradition.
Bild: Carmela Johansson / Yle

Vid vävstolen sitter Veronika Ringbom, som är sommarboende i Korpo. Hon är konstnär och har bidragit till festivalens konstauktion vars intäkter går till Ukraina.

– Jag tycker det är superbra att det finns eldsjälar som ordnar en sådan här festival, med så här digert program med program för både barn och vuxna, säger Veronika Ringbom.

En kvinna som väljer mattrasor.
Bildtext Veronika Ringbom tyckte det var roligt att väva igen, efter en paus på drygt 30 år.
Bild: Carmela Johansson / Yle

I vimlet hittas även läkaren Mogens Lindén, som är på festivalen för att tala om fästingar.

– Jag tycker att det är jätteskojigt att vara här, det kunde gott vara lite mera folk, men så här långt har det varit ett fantastiskt program som överträffar alla mina förväntningar, säger Lindén.

En skötbåt med hissade segel som seglar ut ur en gästhamn.
Bildtext Under festivalen fick deltagarna även prova på skötbåtssegling.
Bild: Carmela Johansson / Yle

Skärgårdscentret driver nu restaurang och hotell i egen regi

I samband med festivalen öppnade även Skärgårdscentrum Korpoström sin säsong och invigde sitt nya koncept. Skärgårdscentrets verksamhetsledare Tuuli Toivola och kommunikatör Daniel Sahlgren ser fram emot en ny säsong med restaurangen och hotellet i egen regi.

– Jag tycker att det är bra att lansera vårt nya koncept i samband med festivalen. Det har varit mycket jobb att ordna allt på en gång, men samtidigt får festivalens besökare en möjlighet att bekanta sig med vårt nya koncept också, säger Sahlgren.

Genom att ha restaurangen och hotellet i egen regi hoppas skärgårdscentret utveckla samarbetet och att vinsten från hotellet och restaurangen kan användas till konsten. Målet är också att få in fler lokala produkter till restaurangen.

– Vi tror att det blir mycket lättare att ha allt som en helhet. Det har ibland varit lite problem med kommunikationen och verksamhetsledaren har varit ganska ensam. Tanken är att vi ska jobba tillsammans som en grupp. Det blir förstås mycket mer jobb, men vi tror att det är värt det, säger Toivola.

En kvinna och en man som står i en trappa.
Bildtext Tuuli Toivola och Daniel Sahlgren ser fram emot mera samarbete då restaurangen och hotellets personal nu är anställda av Skärgårdscentret.
Bild: Carmela Johansson / Yle

Restaurangen och hotellet i Korpoström sköts numera av Eva Johansson, som de senaste åren har drivit restaurang i Pargas centrum.

– Det är lite som att gå tillbaka i tiden då jag i 16 år jobbade på Pensar, skillnaden är bara att jag inte är företagare utan anställd. Vi kommer att fortsätta enligt tidigare koncept, vi gör basen på lokala grönsaker och sen ser vi vilka fiskar, vilt och lamm vi får in, och en vegetarisk proteinkälla för dem som inte äter fisk eller kött, säger Johansson.

Korpoströms butik kommer att vara stängd den här säsongen, men glass och bröd finns till försäljning i restaurangen.

En äldre och yngre kvinna framför en bardisk.
Bildtext Eva Johansson och Amanda Laurén sköter restaurangen vid Korpoström i sommar. Restaurangen har även fått ett nyrenoverat kök.
Bild: Carmela Johansson / Yle

Diskussion om artikeln