Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Uutissuomalainen: Anpassningsbidrag till 32 tidigare riksdagsledamöter – bland dem Antti Rinne och Juha Sipilä

Juha Sipilä och Antti Rinne står bredvid varandra i blåa kostymer.
Bildtext Juha Sipilä (C) och Antti Rinne (SDP) ansökte om och beviljades anpassningspeng i april. Bilden är från 2015.
Bild: Pekka Tynell / Yle

Arbetspensionsförsäkraren Keva uppger att anpassningsbidraget i fjol i medeltal låg på 3 000 euro i månaden.

Av de riksdagsledamöter som lämnade riksdagen i april i år har över hälften redan ansökt om och beviljats anpassningsbidrag, rapporterar tidningsgruppen Uutissuomalainen. Av de sammanlagt 32 berörda personerna hade 18 ställt upp i riksdagsvalet men inte blivit invalda, medan 14 frivilligt hade lämnat riksdagen.

Bland dem som i april lyfte anpassningsbidrag fanns bland annat de tidigare statsministrarna Antti Rinne (SDP) och Juha Sipilä (C).

Anpassningsbidrag kan beviljas en tidigare riksdagsledamot som inte har uppnått pensionsålder om hen inte har sysselsättning efter riksdagsuppdraget.

Enligt Arbetspensionsförsäkringsbolaget Keva var anpassningsbidraget under 2022 i genomsnitt kring 3 000 euro i månaden. Förvärvs- och kapitalinkomster under den period man lyfter bidraget kan påverka dess storlek. Även tidigare riksdagsledamöter som är företagare kan beviljas anpassningsbidrag.

Förteckningen över mottagare av anpassningsbidrag är från den 20 april. Enligt Keva får alla som finns på listan anpassningsbidrag i april. De personer vars ansökan inte har behandlats eller som inte har ansökt om anpassningsbidrag än finns inte upptagna på listan.

I april får riksdagsledamöter som nyligen lämnat riksdagen anpassningspeng

Källa: Yle Uutiset