Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Världscupen i backhoppning startar – sämre kan det inte gå

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Janne Ahonen, backveckan 2014.
Bildtext Janne Ahonen försöker nå världstoppen igen.
Bild: EPA

De fyra senaste vintrarna har varit katastrofala för finländsk backhoppning.

Förra vintern var Jani Klingas första som chefstränare för de finländska backhopparna. Framgången var av ungefär samma kaliber som under de fyra tidigare vintrarna med Pekka Niemelä vid rodret.

Kolla in hur Finland har rasat bland nationerna i världscupen:

Finland var endast nionde bästa nation i världscupen under säsongen 2014-15. Lauri Asikainen var bäst av de blåvita med sin 30:e plats i världscupsammandraget.

Rutinerade finländare i Klingenthal

Finlands fyra representanter i veckans världscupspremiär i Klingenthal är Janne Ahonen, Lauri Asikainen, Ville Larinto och Harri Olli.

– Vi är fortfarande i en utmanarposition. I Klingenthal ser vi var vi står, säger Jani Klinga för Yle Sporten.

Enligt chefstränaren står ingen i den finländska kvartetten ut från mängden för tillfället.

– Vi har ett jämnt landslag. Nu i början av säsongen försöker alla hitta sin plats och bygga upp formen med tanke på backveckan och VM i skidflygning (som går i januari i Tauplitz/Bad Mittendorf).

Jani Klinga inleder sin andra säsong med landslaget.
Bildtext Jani Klinga inleder sin andra säsong med landslaget.
Bild: Lehtikuva

38-årige Janne Ahonen är Finlands överlägset namnstarkaste backhoppare. Förra vintern var ingen succé, men backörnen fortsätter sin strävan tillbaka mot världseliten.

– Jannes situation är bättre nu jämfört med ett år tillbaka. Hans skada i sommar var inte lika allvarlig som för ett år sedan. Han har kommit igen bra och kan inleda säsongen frisk, menar Klinga.

Sommarens blåvita utropstecken saknas

På sommaren var de finländska backhopparna bättre än på fem år, och av dem var Jarkko Määttä bäst. Han kammade hem ett par topp 10-placeringar under sommar-GP:n, men han är inte med och tävlar i Klingenthal.

– Vi hade ett snöläger i Rovaniemi där vi kollade vilka som är i bäst form nu. På basen av det lägret stannar Jarkko hemma och tränar. Tävlingen om platserna i landslaget är rätt så bra och blir bara tuffare, säger chefstränaren.

Efter Klingenthal fortsätter världscupen i backhoppning i Ruka. Där ställer Finland upp med tio backhoppare då också den nationella gruppen får tävla. Då kommer även Jarkko Määttä att få visa upp sitt kunnande i världscupen.

Vinterns finländska världscuptävlingar i Ruka, Lahtis och Kuopio sänds på Yles kanaler.

Diskussion om artikeln