Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Turkiet: Ledaren för terrorgruppen IS dödad i Syrien

En maskerad man står och håller i IS-flagga.
Bildtext Ledaren för terrorgruppen IS uppges ha dödats i Syrien. I bild syns en man hålla i IS flagga, men det är inte Abu Hussein al-Qurashi.
Bild: AOP

Terrorgruppen IS kalif Abu Hussein al-Qurashi har dödats av turkisk säkerhetstjänst, uppger Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan. Den misstänkte IS-ledaren uppges ha dödats i en operation i Syrien.

Recep Tayyip Erdoğan säger att Turkiet följt med Abu Hussein al-Qurashi en lång tid och att man på lördagen lyckades döda honom i en operation i Syrien.

– Den misstänkte ledaren för Deaesh (IS) har blivit neutraliserad av turkiska säkerhetstjänsten MIT. Vi fortsätter vår kamp mot terrororganisationer, säger Erdoğan.

Erdoğan talar om misstänkte ledare eftersom det är svårt att verifiera uppgifter om ledare och framstående personer inom terrornätverket.

IS har hittills inte kommenterat händelserna.

Enligt säkerhetskällor i Syrien ska räden ha utförts i staden Jandaris i norra Syrien, alldeles nära gränsen till Turkiet. Staden kontrolleras av turkisktstödda rebellgrupper.

Ledare endast i sex månader

IS valde Abu Hussein al-Qurashi till sin ledare så sent som i november i fjol efter att den tidigare ledaren, Abu Hassan al-Hashimi al-Qurashi, dödades i en operation i södra Syrien.

IS grundare och ursprungliga ledare Abu Bakr al-Baghdadi dödades av amerikanska styrkor hösten 2019.

Detaljerna om lördagens operation är knappa.

Invånare i Jandaris uppger att de hört strider under natten mellan lördag och söndag. Striderna uppges ha varat i en timme varefter en stor explosion hördes.

Invånare vittnar om en stor mängd säkerhetsstyrkor på plats.

Islamistiska staten IS

  • Islamistiska staten, IS, är den väpnade salafistiska terrororganisationen som tidigare kallades för ISIS. Organisationen kallas också för Daesh.

  • Under perioden 2014–2019 erövrade IS ett stort område i Irak och Syrien. IS utropade området till ett eget kalifat, en slags icke-erkänd statsbildning.

  • År 2019 återupptogs området, men IS är fortfarande verksamt speciellt i Irak och Syrien där man utför många terrordåd.

  • FN beskriver IS som ett ”konstant hot”.