Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Krista Kiuru ger sig in i SDP:s ordföranderace – Timo Harakka låter bli

Uppdaterad 01.05.2023 11:46.
Krista Kiuru talar.
Bildtext Riksdagsledamoten Krista Kiuru gör Antti Lindtman sällskap som kandidat i Socialdemokraternas ordförandeval.
Bild: Silja Viitala / Yle

Riksdagsledamoten och avgående familje- och omsorgsminister Krista Kiuru vill bli SDP:s nya ordförande. Utöver Kiuru har Antti Lindtman sagt att han ställer upp i ordförandevalet i höst.

Krista Kiuru, som varit den så kallade coronaministern i regeringen Marin, vill greppa ordförandeklubban i SDP. Det meddelade hon i ett första maj-tal i Björneborg.

Kiuru konstaterar att hon övervägt saken i några veckor och att hon känner sig redo att ta över ordförandeskapet.

– Jag vill för min egen del se till att SDP:s medlemmar får vara med och välja vilken linje och program som SDP ska utmana högerregeringen med.

Sanna Marin meddelade efter riksdagsvalet att hon inte fortsätter som SDP:s ordförande. En ny ordförande väljs i september.

Tuppurainen ger besked i veckan

Timo Harakka, som fungerat som kommunikationsminister i regeringen Marin, meddelade tidigare i dag i tidningen Helsingin Sanomat att han inte ställer inte upp i Socialdemokraternas ordförandeval.

”Jag övervägde saken, men kom den här gången fram till den här lösningen. Jag fokuserar på riksdagsarbetet och framtida förtroendeuppdrag”, säger Harakka.

Harakka ställde upp i SDP:s ordförandeval år 2017, men partimedlemmarna röstade för att ge Antti Rinne fortsatt förtroende.

Utöver Kiuru är det endast Antti Lindtman, ordförande för SDP:s riksdagsgrupp, som bekräftat att han ställer upp i ordförandevalet. Han är förhandsfavoriten så som det ser ut nu.

Tytti Tuppurainen väntas inom de kommande dagarna komma med besked om hon ger sig in i ordförandekampen eller inte.

Vice ordförande Matias Mäkynen från Vasa har meddelat att han inte är intresserad av ordförandeposten.

Artikeln har uppdaterats under förmiddagen den 1 maj med informationen att Krista Kiuru ställer upp i ordförandevalet.