Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Lugn valborg för polisen – lika många utryckningar som en vanlig helg

Människor i studenthalare viftar med sina studentmössor.
Bildtext Polisen konstaterar att valborgsfirandet förlöpt lugnt i stora delar av landet. Den här bilden är tagen i Helsingfors centrum vid midnatt.
Bild: Sakari Piippo / Yle

Finländarna har firat en lugn valborg. På många håll har färre människor varit i farten på grund av det dåliga vädret, uppger polisen.

Polisinrättningen i Västra Nyland säger att mängden utryckningar under valborgsmässoafton var på ungefär samma nivå som normala helgkvällar.

Olika fall av våld sysselsatte polisen i Västra Nyland. Polisen har också hjälpt berusade och personer i trafiken, bland annat flera som krockat med rådjur.

Polishunden Rudi hjälpte polisen i Lojo med valborgsarbetet och uppmärksammades med en bild på polisinrättningens Twitter.

Polisen: ”Bra stämning”

Också i Egentliga Finland beskriver polisen valborgsmässoafton på samma sätt, som en vanlig helgkväll. Inga allvarliga brott har kommit till polisens kännedom, men nog några fall av misshandel och störande av allmän ordning.

I Helsingfors samlades många för att se när Havis Amanda fick sin vita mössa, men de mellan 50 000 och 70 000 åskådarna skötte sig exemplariskt. Helsingforspolisen vittnar om god stämning.

Tusentals firade i Brunnsparken i Helsingfors och vid midnatt tömdes parken där drygt 5 000 var samlade, många av dem underåriga. Enligt polisen gick tömningen av parken lugnt till.

Tömningen gjordes för att upprätta allmän ordning och säkerhet och för att undvika brott och störningar.

Det dåliga vädret gjorde att färre människor gav sig ut på många håll. Exempelvis i norr vittnar Uleåborgs polisinrättning om att vädret var så dåligt att många valde att stanna hemma.

Till och med i områden där vädret var något bättre, bland annat östra Finland, förlöpte firandet lugnt. På många håll i landet rapporterar polisen att firandet blev livligare under kvällens och nattens lopp.

Det är främst polisen i Inre Finland som vittnar om en något mer hektisk kväll än normalt. Men polisen konstaterar ändå att firandet varit lugnare än tidigare år, och att man haft polisuppdrag typiska för veckoslut.