Över hundra poliser skadade i franska kravaller
I Frankrike har förstamajmarscher urartat i kravaller på olika håll i landet. Polisen har använt tårgas mot maskerade demonstranter och över hundra poliser har skadats. Närmare 300 personer har gripits.
Omfattande demonstrationer har ordnats i städer på olika håll i Frankrike den första maj. På flera håll har demonstrationerna ändå urartat i kravaller.
Minst 108 poliser har skadats i måndagens oroligheter och 291 personer har gripits, rapporterar nyhetsbyrån AFP vid niotiden finsk tid. Enligt den franska tidningen Le Monde skadades 20 poliser i Paris.
Tidigare på dagen hade polisen satt in tårgas mot maskerade demonstranter bland annat i Paris och i Nantes i västra Frankrike.
Inrikesminister Gérald Darmanin beklagade i fransk tv på måndagskvällen dagens ”allvarliga händelser”. Tidigare på dagen hade han fördömt ”ligisternas extrema våld”. Det sa han efter att en polisman i Paris orsakats brännskador av en Molotovcocktail.
Protesterar mot pensionsreformen
De franska demonstranterna motsätter sig den höjning av pensionsåldern som president Emmanuel Macron drev igenom under våren. Enligt lagen som trädde i kraft i april höjs pensionsåldern med två år till 64 år.
Fackföreningarna i Frankrike hade väntat sig mer än en miljon deltagare i demonstrationståg under första maj. Det är första gången sedan 2009 som alla de stora fackföreningarna samarbetar med gemensamma demonstrationer.
I Paris uppger arrangörerna att 550 000 personer har deltagit i måndagens demonstrationer, medan antalet enligt myndigheternas bedömning är 112 000.
Sammanlagt ska 2,3 miljoner fransmän ha tagit till gatorna enligt fackföreningarna, men polisens siffror är betydligt mindre. Enligt intrikesministeriets uppgifter demonstrerade sammanlagt 782 000 personer i hela landet. Det är betydligt färre än de 963 000 som demonstrerade i februari.
Le Monde rapporterade under eftermiddagen att en del demonstranter i huvudtåget gick till anfall mot en bank vid Place de la Nation och att polisen då ingrep med tårgas.
– Man kan inte skuldbelägga folk för att de tar till våld när Emmanuel Macron hela tiden försöker få det att se bra ut och inte lyssnar på dem som är lugna, sa Marilyn, en 68-årig pensionär som lugnt såg på när demonstrationen urartade i kravaller, till tidningen.
Mot ”brist på demokrati”
Le Monde har också talat med Didier, 61, som är en av de ”gula västarna” som demonstrerar i den franska huvudstaden.
Didier säger till tidningen att han demonstrerar mot pensionsreformen, ”för att försvara betjäningen” – ”det finns ingen vid servicediskarna”, säger han, och mot pensionsreformen, men också mer allmänt på grund av ”bristen på demokrati”.
– I en demokrati är det så att om majoriteten inte vill ha en lag, oberoende av vad vi tänker om det, så drar vi tillbaka lagen, säger han och liknar regeringens agerande vid fascism.
Bäddar för Marine Le Pen
Flera av de demonstranter Le Monde har talat med återkommer till tanken på att Macron har förlorat fransmännens förtroende genom att gå vidare med sin pensionsreform trots de protester som har förekommit.
Vincent, 54, oroar sig framför allt för vilka politiska konsekvenser den här tiden kommer att få:
– Vart ska de här missnöjda människorna ta vägen? De får inte gå till extremhögern.
Sofiane, 41, som har demonstrerat tillsammans med sin fru och deras två döttrar är inne på samma spår. Enligt honom har Macron gjort allt för att bädda för Marine Le Pen.
Källa: Reuters, Le Monde, AFP
Artikeln uppdaterades kl. 22.50 med inrikesministeriets uppgifter om antalet demonstranter.