Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Känslan från första matchen bar Eeli Tolvanen och Seattle hela vägen – efter skrällen mot mästarna väntar en annan typ av slutspelsserie

Eeli  Tolvanen skjuter ett skott.
Bild: Ron Chenoy-USA TODAY Sports

Eeli Tolvanens kedja fick stopp på Colorados toppspelare och det var en orsak till att laget lyckades skrälla i slutspelet. Tolvanen lyfter också fram bredden i truppen som en avgörande faktor.

Seattle Kraken gjorde det som många inte trodde: laget slog ut regerande mästarna Colorado Avalanche i den första omgången. Serien gick hela vägen till en sjunde match där Seattle var starkare med 2–1.

– Det känns fantastiskt. Om någon skulle ha sagt medan jag var i Nashville att jag skulle spela i andra slutspelsomgången med Seattle så skulle jag gärna ha accepterat det.

– Det är jättekul att jag har hittat en plats i laget och fått spela mycket kväll efter kväll, säger Eeli Tolvanen till Yle Urheilu.

Tolvanen har verkligen fått spela i slutspelet – istiden har ökat med två minuter jämfört med grundserien. Tillsammans med Yanni Gourde och Oliver Bjorkstrand har han gjort livet surt för Colorados första kedja.

– Hela kedjan gjorde en bra serie. Vår roll var defensiv och det skötte vi med stil. Vi lyckades trötta ut deras toppspelare. Vi skapade också många chanser, säger Tolvanen som stått för 1+2 på sju matcher.

Eeli Tolvanen, Yanni Gourde och Oliver Bjorkstrand jublar.
Bildtext Kedjan men Tolvanen, Gourde och Bjorkstrand hade en viktig roll i serien mot Colorado.
Bild: Ron Chenoy-USA TODAY Sports

Första matchen tände gnistan

Mikko Rantanen, Nathan MacKinnon och Cale Makar drog ett stort lass för Colorado som hade nio målskyttar i serien och tolv spelare som gjorde poäng. Laget hade också skadebortfall under grundserien och i slutspelet.

För Seattle gjorde femton spelare mål i serien medan arton noterades i poängprotokollet.

– Det var bredden som avgjorde till vår fördel. Det kändes som att Colorados första kedja gjorde alla mål medan vi spelade med fyra kedjor. Colorado förlitade sig mycket på MacKinnon, Rantanen och Makar, säger Tolvanen.

Seattle Kraken överraskade direkt då serien inleddes med en 3–1-seger på bortaplan. Enligt Tolvanen infann sig då en känsla som bar laget hela vägen.

– Hela första perioden snurrade vi i deras zon och då kom känslan att om vi spelar så här och kämpar så kan serien vända till vår fördel, säger han.

Colorado on ulkona – katso ratkaisevan Seattle-ottelun osumat - Spela upp på Arenan

Nu ska Seattle slå ut Dallas

Efter skrällen i sjunde matchen blir att skifta fokus snabbt för Seattle. Redan under natten till onsdag startar slutspelsserien mot Dallas Stars på bortaplan.

– Det blir en annorlunda serie. De har fyra bra kedjor, stora killar och en bra målvakt. De förlitar sig inte bara på toppspelare även om Roope Hintz och Miro Heiskanen gör en fantastisk vår, säger Tolvanen.

Och det är ett Seattle som osar av självförtroende som går in i matchserien.

– Vi besegrade regerande mästaren så känslan är så klart bra, vi tror på oss själva. Nu går vi in för att vinna även den andra omgången, säger Tolvanen.

Diskussion om artikeln