Hoppa till huvudinnehåll

Vetenskap

Kombination av AI och magnetresonans tar steg mot att läsa tankar

Magnetresonanstomografibilder av en hjärna.
Bildtext Bilder av en människohjärna tagna med magnetresonanstomografi. Arkivbild.
Bild: Medicimage/Shutterstock/All Over Press

Efter 16 timmar av inlärning kan artificiell intelligens kopplad till funktionell magnetresonanstomografi lära sig hur en mänsklig hjärna formar tankar. Det uppger ett forskarteam i Texas.

Forskare vid University of Texas i Austin har kopplat samman funktionell magnetresonanstomografi (fMRT) med artificiell intelligens (AI) av modellen GPT-1, föregångaren till Chat GPT som har gjort rubriker det senaste halvåret.

En fMRT-apparat kan läsa av hjärnan och se var det finns aktivitet genom att se skillnad på syrerikt och syrefattigt blod.

Forskarna i Texas testade på att låta tre personer tillbringa sammanlagt 16 timmar i en fMRT-apparat där de lyssnade på talat språk, främst berättelser i poddar som New York Times-podden Modern Love. På så sätt kunde de kartlägga hur hjärnans språkcentrum bearbetade ord, fraser och betydelser.

AI + fMRT = tankeläsare?

Den informationen matades sedan in i en språkmodell som använder GPT-1, föregångaren till den AI-teknologi som senare lanserades som Chat GPT.

AI-modellen hade tränats upp att förutspå hur var och en av testpersonernas hjärnor skulle reagera på tal tills den hittade den reaktion som låg närmast den verkliga reaktionen.

För att testa om modellen fungerade fick var och en av testpersonerna lyssna på en ny berättelse i fMRT-apparaten. Enligt forskarna kunde modellen då ”återskapa kärnan i det som testpersonen hörde”.

Svårt skilja mellan pronomen

När personen som deltog i undersökningen hörde frasen ”Jag har inte körkort än” fick AI-modellen det till ”hon har inte ens börjat lära sig köra än”.

Hjärntolken har svårt att greppa personliga pronomen som ”jag” och ”hon”, medgav forskarna, men även när deltagarna tänkte på egna historier eller tittade på tysta filmer kunde AI-modellen förstå kärnan i det som hände i berättelsen.

Enligt Alexander Huth, en av forskarna i gruppen som arbetade med experimentet, innebär det här att det forskningsgruppen kommit åt är ”något djupare än språk som sedan tolkas till språk”.

– Vi kan se hur en idé utvecklas även om de exakta orden kanske tappas bort.

Lätt att lura

Men experimentet betyder inte att en AI-kopplad fMRT-apparat kan läsa dina tankar. Forskargruppen testade nämligen på att ”läsa av” personer som inte hade varit med om inlärningsprocessen AI-modellen och deras hjärnverksamhet kunde inte avläsas.

Även de tre testpersonerna kunde enkelt blanda bort AI-modellen genom att tänka på något annat, till exempel föreställa sig ett djur, medan de lyssnade på en podd – då hängde AI-avläsaren inte med längre.

Källa: AFP

Mer om ämnet på Yle Arenan