Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Franska Polynesien ett steg närmare självständighet

En vulkanisk ö i ett blått hav.
Bildtext Ön Bora Bora hör till Franska Polynesien.
Bild: ullstein bild/ All Over Press

Ett parti som vill se Franska Polynesien självständigt har fått enkel majoritet i det lokala parlamentet. Det ses som ett bakslag för Frankrikes president Emmanuel Macron.

När valresultatet i Franska Polynesien tillkännagavs på måndagen stod det klart att väljarna i det franska territoriet är intresserade av självständighet.

Partiet Tavini huiraatira, som driver självständighetsfrågan i Franska Polynesien, fick hela 44,3 procent av rösterna och får enkel majoritet i det lokala parlamentet. Det innebär att partiet kan börja förhandla med de franska myndigheterna om en folkomröstning om självständighet.

Partiet väntas utse Moetai Brotherson att leda den lokala regeringen.

– Vi kommer inte att vara självständiga imorgon eller nästa vecka, sa Brotherson på måndagen till tv-kanalen TNTV.

– Jag har inga problem med att arbeta med (franska) staten och det förändras inte i morgon.

Franska Polynesien har 280 000 invånare och ligger i Stilla havet nordost om Nya Zeeland. Valresultatet anses vara ett bakslag för Frankrikes president Emmanuel Macron, som ser de franska territorierna i Stillahavet som strategiskt viktiga.

Frankrike har hittills inte tillåtit någon folkomröstning om självständighet i Franska Polynesien. I det franska territoriet Nya Kaledonien, som ligger närmare Australien, har invånarna röstat mot självständighet.

Källa: AFP