Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Brand i elcentralen i Pernå kyrkas sakristia – kyrkan fick lindriga rökskador

Uppdaterad 02.05.2023 12:24.
Pernå kyrka.
Bildtext På tisdag morgon stod dörren till sakristian öppen för att vädra ut det sista av röken. Lukten av rök ligger i luften.
Bild: Leo Gammals / Yle

Räddningsverket i Östra Nyland kallades till kyrkan i Pernå kyrkoby av ett automatiskt brandlarm vid halv tre natten till tisdagen.

– När den första enheten kom på plats märkte de att det var rikligt med rök inne i kyrkorummet. Då kallades det in flera enheter från Borgå, Lovisa, Sibbo och också frivilliga brandkårer, säger brandmästare Timo Tuomainen.

Det visade sig att det var elcentralen i sakristian som börjat brinna. Elden hann inte sprida sig, men ifall den fått pyra på hade det kunnat gå illa.

Kyrkoherde Stina Lindgård om branden i Pernå kyrka: "Det var med skräck jag fick höra vad som hänt"

3:54

Kyrkan har fått lindriga rökskador, i sakristian har en del mindre föremål förstörts.

– Kyrkan kommer att behöva en ordentlig städning. Det behövs inte så mycket eld för att det ska bildas sot, förklarar Tuomainen.

Dessutom fungerar inte elen i kyrkan.

Sankt Michaels kyrka i Pernå
Bildtext Pernå kyrka är från tidigt 1400-tal. En brand i elcentralen hotade kyrkan natten till den andra maj.
Bild: Yle/ Alexandra Karlsson

Räddningsmanskapet lyckades släcka elden utan vatten så det blev inte några vattenskador.

Räddningsverket har vädrat kyrkan, vid sextiden på morgonen hade alla enheter redan lämnat platsen och gett över till församlingen.

– Det var tur att brandvarnaren fungerade, säger Tuomainen.

pernå kyrka - interiör
Bildtext Pernå kyrka är väldigt dekorativ på insidan. Arkivbild.
Bild: YLE/Stefan Härus

Orsaken till branden är ännu oklar, men troligen handlar det om ett fel i elskåpet. Saken ska utredas närmare under tisdagen.

I ett pressmeddelande skriver Lovisa kyrkliga samfällighet att kyrkan är stängd på obestämd tid och att de informerar mer när det finns något att berätta.

Samfälligheten skriver också att den är tacksam över att branden inte spred sig till kyrksalen. Däremot finns det rök och sot både i sakristian och i kyrksalen.

Pernå kyrka i Lovisa är en medeltida gråstenskyrka byggd under den första hälften av 1400-talet. Kyrkan är känd för den rikliga konsten inne i kyrkorummet.

Artikeln uppdaterad 12.25 med information ur samfällighetens pressmeddelande.

Diskussion om artikeln