Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tusentals manusförfattare i Hollywood strejkar – kan leda till att många serier och filmer blir försenade

Uppdaterad 02.05.2023 11:29.
Tusentals manusförfattare i Hollywood strejkar - Spela upp på Arenan

Tv-serier och filmer som är populära hemma hos oss kan bli försenade när 11 000 manusförfattare i dag inleder en strejk på obestämd tid. Fackförbundets strejker har tidigare varat i flera månader.

Writers Guild of America (WGA) har utlyst en landsomfattande strejk i USA. Strejken gäller manusförfattare vid stort sett samtliga amerikanska produktionsbolag.

”Här är vad alla manusförfattare vet: Produktionsbolagen har förstört den här branschen. De har tagit så mycket från just de människorna, författarna, som har gjort dem rika. Men vad de inte kan ta ifrån oss är varandra, vår solidaritet, och vårt ömsesidiga engagemang för att rädda oss själva och detta yrke som vi älskar”, skriver WGAs förhandlingskommitté i ett pressmeddelande.

Fackförbundet har utnämnt strejkvakter vid bland annat Disney, Netflix, Fox, Universal Pictures, Sony och Warner Bros studio för att säkerställa att den obligatoriska strejken genomförs.

Strejkade senast för 15 år sedan, varade i 100 dagar

Senast WGA strejkade varade strejken i 100 dagar, en strejk som beräknas ha kostat filmindustrin i Los Angeles 2 miljarder dollar.

I strejken som inleddes i november 2007 var det lönerna som stod i centrum.

Även den här gången är det lönerna som är knäckfrågan. Enligt manusförfattarna har lönenivån stagnerat, trots inflation och stigande intäkter från streamingtjänster.

Produktionsbolagen å sin sida förnekar att manusförfattarna skulle befinna sig i ekonomiskt trångmål. En källa nära arbetsgivarorganisationen AMPTP hänvisar samtidigt till att Netflix är den enda lönsamma streamingtjänsten just nu.

Kimmel, Fallon och Colbert drabbas först

Strejken kommer att märkas av hos talkshower först, rapporterar Deadline.

Programledarna Jimmy Kimmel, Jimmy Fallon och Stephen Colbert kommer alla att ta paus från och med tisdag, med anledning av strejken.

Talkshowernas sketcher och monologer är beroende av manusförfattare som jobbar med färska ämnen.

Dramaproduktioner kan drabbas hårt om strejken blir långvarig, men effekten kan märkas av först när det är dags för serien att sändas.

Efter strejken år 2007 tvingades flera serier, bland andra Lost och 24, att sända förkortade säsonger.

Källor: AFP, CNN, Deadline