Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Fotboll är populärt bland vuxna i Borgå – nästan 600 personer spelar i något lag

Två unga män springer efter en fotboll.
Bildtext Basen i Akilles trupp består av spelare som varit med länge. Den yngsta är 16 och den äldsta 44. Laget har också fyra unga nyförvärv och två erfarna spelare från division 2.
Bild: Frida Frankenhaeuser / Yle

Bolagsserien har 400 spelare, FC Futura satsar på damfotboll, Tolkis Bollklubbs representationslag väcker nostalgi och många vill spela med Akilles herrar som det går bra för. Borgå har varken ligalag eller lag i division 1, ändå är fotboll populärt.

Det är en blåsig och kall kväll i slutet av april. På Bollplanen i Borgå ska Akilles snart börja spela mot Kellokosken Alku från Tusby.

Jonas Britschgi som är spelande tränare i Akilles står bredvid planen.

– I år har vi ett jättebra lag och vi har alla förutsättningar för att göra en jättebra säsong, säger han.

Just den här kvällen går Britschgi själv inte in på planen, eftersom han fått sitt livs första röda kort i en ålder av 40 år, så i dag är hans lott att sitta tyst på läktaren medan lagledaren och andra tränaren får sköta ruljangsen.

En man i grön keps och grön Akilles-tröja.
Bildtext Jonas Britschgi har spelat fotboll i Vasa, på Åland och i Helsingforsregionen de senaste 20 åren. Han tog över som spelande tränare för Akilles för ett år sedan.
Bild: Frida Frankenhaeuser / Yle

Akilles var en poäng från att kvala till division 3 i fjol och har nu stärkt sina led med nya, unga spelare och sådana som har spelat i division 2. Målet är att vara bäst i gruppen i år och stiga till division 3.

Akilles herrar har den senaste tiden haft 22 till 24 personer på varje träningspass. Truppen är faktiskt så stor att nya spelare inte ryms med just nu.

– Det är ett positivt problem att det är många som vill med och det tyder på att folk verkar tycka att vår verksamhet fungerar bra, säger Britschgi.

I säsongens andra match i ligan spelade Akilles mot Kellokosken alku från Tusby.

Tolkis Bollklubb lockar med nostalgi

I Tolkis dras man med samma lyxproblem som Akilles. Det finns så många intresserade spelare att alla som vill inte får rum i det nygrundade representationslaget för herrar.

ToBk spelar i division 5, men också de siktar på att utvecklas och kanske stiga till division 4 nästa säsong.

– En handfull av våra spelare har inlett sin fotbollskarriär i Tolkis Bollklubb och kommit tillbaka för nostalgins skull nu då det finns ett lag, berättar spelande tränare Kenneth Johansson.

Vi tycker det är bra att det också finns andra fotbollsföreningar än Akilles och Futura

Kenneth Johansson, ToBk

Han är själv en av dem. Han är uppvuxen i Tolkis och han har inlett sin karriär i ToBk-tröjan. Mellan varven har han också spelat fotboll i Akilles.

– Vi tycker det är bra att det också finns andra fotbollsföreningar än Akilles och Futura. Borgå är en stor stad så det finns rum för flera olika lag, säger Johansson.

I Tolkis Bollklubb ska det vara roligt att spela och de som är med behöver inte binda sig ekonomiskt eller tidsmässigt.

– Eftersom det inte är så allvarligt är det alltid någon som är borta. Därför måste vi ha en tillräckligt stor trupp så det alltid finns spelare till matcherna.

Men nu är truppen full och spelande tränare Kenneth Johansson kan inte ta emot flera spelare trots att det skulle finnas intresse.

Det är ganska många som håller på med en annan sport på vintern, till exempel bandy

Kenneth Johansson, ToBk

Fotbollssäsongen för Tolkis Bollklubb är nu, på våren och sommaren. Herrarna tränar ingen fotboll under vinterhalvåret. Mellan november och januari sysslar många spelare med vintersport eller andra hobbyer.

– Det är ganska många som håller på med en annan sport på vintern, till exempel bandy.

Tolkis Bollklubbs mål är att laget ska bli något mer än bara ett kort projekt.

– Jag ser inget som hindrar mig från att spela fotboll i ToBk inom de närmsta åren. Jag kommer fortsätta så länge det går, konstaterar spelande tränare Kenneth Johansson.

Akilles önskar mer publik till matcherna

Människor och en hund sitter på en läktare och tittar på fotboll.
Bildtext Rasmus Öhberg längst till vänster spelar själv fotboll, men har paus på grund av en skada. Brodern Victor i svart keps bredvid honom är bänkidrottare.
Bild: Frida Frankenhaeuser / Yle

Tillbaka till Bollplanen och läktaren utan tak, där en dryg handfull åskådare sitter och följer med Akilles match den här blåsiga kvällen. Allt som allt finns det mellan 20 och 30 personer i publiken runt omkring planen.

Rasmus Öhberg och hans bror Victor har kommit för att titta på matchen.

– Jag är själv skadad, annars hoppas jag att jag skulle vara med i laget, säger Rasmus.

Brodern Victor har inte spelat fotboll aktivt sedan barndomen, men han njuter av Rasmus och kompisarnas sällskap.

– Jag är en bänkidrottare och hellre är jag här på läktaren och tittar på match än sitter hemma i soffan, säger han.

Spelande tränarna Jonas Britschgi i Akilles och Kenneth Johansson i ToBk om varför just deras lag är populära

7:05

Just publiken är också ett av säsongens mål för Akilles. Spelande tränare Jonas Britschgi hoppas att Akilles framgångar skulle väcka intresset för fotboll och locka fler människor till läktarna.

Britschgi tog över som spelande tränare för ett år sedan då han flyttade tillbaka till hemstaden Borgå från Grankulla. De senaste 20 åren har han spelat fotboll i Vasa, på Åland och i Helsingforsregionen. Nu är han tillbaka i moderföreningen.

– Eftersom jag inte är så jätteung mera så passar det bra att satsa mera på tränarkarriären och ändå få spela fotboll samtidigt, säger han.

Anfallaren och Jonas lillebror Anton Britschgi gick över till Akilles efter flera år i FC Futura.

– Jag har försökt att inte pressa min bror, utan han har fått fatta sitt eget beslut.

Anfallare Anton Britschgi spelar i Akilles gröna tröja.
Bildtext Anfallaren Anton Britschgi har gått över till Akilles efter många år i FC Futura.
Bild: Frida Frankenhaeuser / Yle

FC Futura Juniorit satsar på damfotboll på olika nivåer

Borgå har varken ligalag eller lag i division 1, ändå är fotboll populärt. De bästa lagen i staden kommer från Futura där både damerna och herrarna spelar i division 2.

Markus Broman är tränare i FC Futura Juniorit (FCFJ). Han ansvarar för att utveckla flick- och damfotbollen. Han säger att vuxenfotbollen har fått ett lyft de senaste åren, nationellt och i Borgå.

I hela Finland fanns det i fjol över 150 000 registrerade spelare totalt. Av dem var 32 000 över 18. År 2020 var de registrerade spelarna 128 000 till antalet i hela landet.

Så här många vuxna spelar fotboll i Borgå

Markus Broman tycker att bolagsserien som spelas av cirka 400 spelare i Borgå är en viktig del av de vuxnas fotboll. Han ser serierna som Borgå stad ordnar som viktiga när det gäller att erbjuda lågtröskelverksamhet för vuxna inom flera grenar.

Akilles satsar på några kvalitativa träningar i veckan

En man sitter på en läktare och skriver i ett anteckningsblock.
Bild: Frida Frankenhaeuser / Yle

På Bollplanens läktare i centrum av Borgå är första halvlek snart slut. Jonas Britschgi sitter och gör anteckningar om lagets spel. Matchen mot Kellokosken Alku från Tusby står 1–1.

– Jag är inte helt nöjd med lagets prestation. Jag tycker att Akilles borde klara sig bättre, säger han och tittar bekymrat ut över Bollplanen.

Vad gäller Akilles fotbollsherrar vill han att laget tränar och presterar ordentligt, men i relation till nivån de spelar på.

– Vi spelar i division 4 och tränar endast 1-2 gånger i veckan, men med hög kvalitet.

Akilles mot Kellokosken Alku slutar 3–2 och Akilles har nu vunnit sina två första matcher.

Diskussion om artikeln