SFP-kretsarna vill slippa ständiga regeringskriser – men det bär emot att regera med ”etnopopulistiska nationalister”
När Svenska Yle ringer SFP-kretsarna finns det en stor enighet om var problemen med Sannfinländarna ligger. Däremot råder det delade åsikter om en helborgerlig regering är bättre än blårött eller tvärtom.
Partiledaren Anna-Maja Henriksson har upprepade gånger listat de frågor som är viktiga för Svenska folkpartiet i regeringsförhandlingarna.
– Det handlar bland annat om respekten för internationella avtal, Europapolitiken, klimatmålen och att svenskans ställning inte får försämras.
Vi har talat med de fyra stora kretsarna, Helsingfors, Nyland, Egentliga Finland och Österbotten, och alla kretsordförande är noga med att påpeka att de uttalar sig i eget namn. Men kretsordförandena kan sina kretsar.
Tumregeln är att kretsarna i södra Finland dras mera åt det blåröda hållet, medan österbottningarna är mest öppna för en helborgerlig regering. Men åsikterna är många.
Helsingfors: Sannfinländarna har mycket att jobba med om det här ska gå
Simon Granroth är ordförande för SFP:s Helsingforskrets. Han är också den kretsordförande som är mest skeptisk till ett regeringssamarbete med Sannfinländarna.
”Sannfinländarna är ett etnonationalistiskt populistparti. Ingen politisk semantik eller intellektuell akrobati kommer över det. Sannfinländarna har mycket att jobba med om det här ska gå”, svarar Granroth i ett mejl till Svenska Yle.
Granroth tycker inte att ett regeringssamarbete med Sannfinländarna är värt den imageförlust som är kopplad till att samarbeta med ett parti som strävar efter ett enspråkigt Finland.
”Men jag förstår och respekterar tanken att inte utesluta någon på basis av partiidentitet, utan att vi låter förhandlingsresultaten avgöra”.
Skulle blåröd regering vara ett bättre alternativ?
”Blågrönrödgult är det balanserade alternativ som säkert skulle motsvara mina egna och SFP:s värderingar bäst. En del är oroliga över vad som händer ifall Sannfinländarna aldrig är tvungna att bära regeringsansvar utan fritt får fortsätta med sin populistiska framfart”, svarar Simon Granroth.
Nyland: Regeringssonderaren har korten i sin hand
Hanna Lönnfors är kretsordförande i Nyland. Hon konstaterar att det finns många olika viljor i partiet just nu.
För SFP är svenskans ställning viktig i regeringsförhandlingarna. Partiet går inte med på några försämringar.
– Det här är minimikravet. Man ska få service på sitt eget modersmål, säger Hanna Lönnfors.
Borde SFP få till förbättringar?
– Det är klart att det alltid är bra med förbättringar men man måste hålla fast vid det som finns.
Skulle en blåröd regering vara ett enklare alternativ för er?
– Det är inte vår sak att fundera på det. Det är regeringssonderaren som har korten i sin hand och han har utgått från de partierna som nu är med i förhandlingarna. Om det blir förändringar får vi ta ställning till dem.
Men ni har en egen vilja.
– Vi har en egen vilja, men inom SFP finns det en splittrad vilja. En del tycker att det här är bättre och en del skulle vilja ha en blåröd regering. Det beror på helheten i regeringsprogrammet, svarar Lönnfors.
Egentliga Finland: Blårött bättre alternativ för de flesta i SFP
Tomas Björkroth är kretsordförande i Egentliga Finland och han konstaterar att det är svåra förhandlingar som SFP står inför.
– I regeringsprogrammet kan det inte finnas formuleringar eller målsättningar som går emot SFP:s värderingar. Det är ganska klart, säger Björkroth.
Skulle en blåröd regering vara ett enklare alternativ för SFP?
– Det är svårt att svara på eftersom SDP inte har gett så mycket att förhandla om, men det är klart att för de flesta i SFP och också för mig skulle det ha varit en mera välkommen koalition. Men det skulle också ha funnits utmaningar i de förhandlingarna.
Du skulle hellre sitta i en regering med Socialdemokraterna än med Sannfinländarna?
– Det var läget inför riksdagsvalet då jag kryssade för hur det optimala regeringsunderlaget skulle se ut, men nu står vi här.
Österbotten: En fungerande regering utan regeringskriser stup i kvarten
Henrik Antfolk är kretsordförande i Österbotten. Han anser att det är fiffigt att förhandla och han vill inte binda sig vid något speciellt regeringsalternativ.
– Vi har haft bra samarbete med Socialdemokraterna i tidigare regeringar och det samma gäller Samlingspartiet. Det beror helt och hållet på var vi landar i regeringsförhandlingarna, säger Henrik Antfolk.
Vi har haft fyra tunga år, konstaterar Antfolk och den nya regeringen kommer att ha många tunga beslut på sitt bord. Utmaningarna finns, sammanfattar han.
Vill du hellre ha en helborgerlig regering eller en blåröd regering?
– Jag vill ha en fungerande regering utan regeringskriser stup i kvarten.
Tror du att det är lättare med helborgerligt i så fall?
– Det får vi se, svarar Antfolk med emfas.