Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fortum reviderar bonusar efter kritikstorm – ledningen avstår frivilligt från aktiebonus

Uppdaterad 02.05.2023 11:11.
Markus Rauramo står vid ett bord.
Bildtext Fortums vd Markus Rauramo får inte saftig bonus på drygt 700 000 euro. Fortums bolagsstyrelse reviderar bonusarna, men det finns en skillnad i vad bolagsstyrelsen fastslår och vad som sker i praktiken.
Bild: Aalto Puutio / Yle

Fortums nya styrelse har sett över bolagsledningens bonusar och incitament efter kritikstormen som ägde rum i april. Ledningen avstår nu frivilligt från sin bonus, som även skärs ned på papper.

Bland annat ekonomen Martin Paasi kritiserade ledningens föreslagna bonusar i hårda ordalag. Kritiken kom efter ett förslag att betala ut 710 000 euro till det krisande bolagets verkställande direktör.

Aktieägarna avvisade styrelsens förslag på bolagsstämman, och meddelade att bonussystemet skulle ses över.

Nu har aktieägarna, däribland den finländska staten till 51,26 procent, utsett en ny styrelse för att representera sina intressen. Styrelsegruppen i fråga har reagerat på kritiken, och reformerat ledningens incitament.

Redan i höstas fastslogs det att löner inte skulle höjas, och bonus inte skulle ackumuleras under år 2022 och 2023. Det skedde i samband med att staten lovade låna upp till 2,35 miljarder euro för att trygga Fortums likviditet.

Bonusförlaget som väckte kritik härstammade enligt den dåvarande styrelsen från verksamheten år 2020 och 2021.

Skär i bonusen med bråkdelar och skjuter upp utbetalningen med ett år

I Fortums pressmeddelande meddelar styrelsen att utbetalningen av aktiebonusen skjuts upp till våren 2024.

Beroende på vilket program löntagarna tillhör kommer bonusen att begränsas till antingen en eller två tredjedelar av det tidigare värdet.

Vidare står det i pressmeddelandet att ledningsgruppen frivilligt avstår från nästa vårs aktiebonus.

”Hela Fortums ledningsgrupp stöder styrelsens beslut. De har konsekvent meddelat att de accepterar alla begränsningar av sin ersättning sedan bryggfinansieringsarrangemanget fastslogs med den finländska regeringen”, uppger styrelseordförande Mikael Silvennoinen i pressmeddelandet.

Silvennoinen säger även i pressmeddelandet att han värdesätter ledningens beslut att frivilligt avstå från bonusen.