”Redan befintliga problem kan förvärras” – skärgårdsbor i Sibbo får nu post bara en gång i veckan
Med en veckas varsel meddelade Posten att utdelningen i Sibbo skärgård begränsas från tre dagar till bara en.
Förändringen träder i kraft den 3 maj. Den gäller omkring 30 fast bosatta skärgårdsbor och cirka 150 fritidsboende i området söder om Kalkstrand och Gumbostrand.
Invånare upprör sig över att informationen om förändringen kom väldigt sent, den 26 april. De kallar det dålig kundservice och på sociala medier ifrågasätts det om ett sådant här beslut ens är lagligt. Det är det enligt den uppdaterade Postlagen.
Enligt Posten beror förändringen i utdelningsdagar på bytet av förbindelsebåt. Pörtö Line kommer att sköta postutdelningen med förbindelsebåten M/S Pörtö.
Områdeschef Petteri Vankka ber om ursäkt för att meddelandet om förändringarna kom så sent.
– Det berodde på interna informationsavbrott, säger han.
Så här sköts postutdelningen i fortsättningen
Viktig post kan försenas
Pensionären Arne Wallén bor på Norrkullalandet och har nyligen opererats för cancer. Han ser den försämrade postutdelningen som ett allvarligt problem, inte minst för att han får många brev från HUS och det är viktigt att de kommer fram i tid.
Han säger att alla som skickar brev antar att de hinner fram från Helsingfors till Sibbo på två, högst tre dagar. Wallén har observerat att det kan ta från fem dagar till flera veckor från det att brevet stämplats tills det är framme, och det med postutdelning tre dagar i veckan.
– Det är faktiskt en sak jag har funderat på. Om jag får kallelsen samma dag som jag borde vara i Helsingfors, på cancersjukhuset eller på Parksjukhuset som opererar mig, så kan jag ha svårt att hinna härifrån holmen, säger Wallén.
Han ser också meddelandena från HUS i webbprogrammet Maisa, men det kräver att datorn fungerar och att Wallén råkar titta på den i tid. Han påpekar att han då inte får pappersblanketterna som kommer med i brevet och som sjukhuset vill att man ska fylla i och ta med sig.
Även räkningar behöver komma fram i tid. Enligt Wallén har det på senaste tiden hänt både att räkningar aldrig kommit fram eller att räkningen kommit fram så sent att betalningsdatumet redan gått förbi.
– Då får man en betalningspåminnelse, och en tilläggsbetalning som kan variera mellan olika företag från 5–25 euro, säger Wallén.
Simsalöbon Barbro Lindström är ordförande i Sibbo Skärgårds Öförening och medlem i Skärgårdsdelegationen. Lindströms man Leif Strand delade ut posten till skärgårdsborna i omkring 30 år, tills avtalet med posten avslutades nu i vår.
Lindström tar också upp problemet med att den försämrade postutdelningen kommer att dra ut på tiden det tar för sjukhuskallelser och räkningar att komma fram.
– Du får ju flera dagars kortare varsel att agera på det, konstaterar Lindström. Ska man till läkaren eller på operation så kan man behöva ordna skjuts och ta ledigt från jobbet, och kanske få någon hem och hjälpa efteråt.
Lindström har också märkt att postutdelningen inte alltid fungerar optimalt, brev kan komma en eller två veckor för sent så att förfallodagen på en räkning just hunnit gå ut.
– Redan befintliga problem kan förvärras, säger Lindström.
Hon påpekar också att förändringen är dålig med tanke på dagstidningarna. Lindström tror många öbor kommer att säga upp sina prenumerationer.
– Vem vill läsa en veckas tidningar på en dag? Man vill ha dem färska. Och jo, visst finns det digitala former av dem, men det är inte samma sak, säger hon.
Letar efter lösningar
Lindström konstaterar över lag att mycket är digitaliserat, men att alla inte har tillgång till det.
Hon tror inte personerna som har fritidsboende i skärgården nödvändigtvis har hört någonting om förändringen ifall de inte råkat vara på stugan då Postens meddelande kom. Meddelandet som damp ner i Lindströms postlåda var inte adresserat på namnet utan verkar ha delats ut till alla postlådor i området.
Skärgårdsdelegationen har diskuterat förändringen i antal utdelningsdagar. Resultatet blev en skrivelse som ska skickas till flera olika instanser. I den uttrycker delegationen sin oro över förändringen och hur den påverkar boendet i skärgården.
Skärgårdsdelegationen är en kommitté under kommunstyrelsen, så styrelsen har insikt i delegationens beslut. Lindström hoppas kommunstyrelsen kommer att ta upp postgången som ett ärende men konstaterar att kommunen inte har makt över Posten.
Lindström och Wallén tycker att ett sätt att förbättra postgången i skärgården skulle vara om det skulle finnas något ställe på fastlandet där man kunde hämta sin post mellan utdelningsdagarna samtidigt som man sköter andra ärenden.
Postens områdeschef Petteri Vankka berättar att man fått in olika förbättringsförslag och att det här med att invånarna även kunde ha postlådor på fastlandet är något som utreds.
– Vi letar efter lösningar på hur skärgårdsborna kunde få post mer än en gång per vecka, säger Vankka.