Byggföretagare misstänks ha vilselett och skuldsatt arbetare – polisen utreder grova människohandelsbrott
Ett organiserat nätverk misstänks ha medvetet vilselett byggarbetare från Estland, Lettland och Ukraina för att få dem att jobba i Finland under förhållanden som liknar tvångsarbete.
De misstänkta ska ha rekryterat byggarbetare via sina företag. När arbetarna sedan kommit till Finland för att jobba, ska de misstänkta gärningsmännen ha vilselett och skuldsatt dem.
Arbetsdagarna ska enligt polisen ha varit för långa och arbetarna har inte fått ta pauser. De har inte heller fått hela lönen utbetald och i vissa fall har den helt och hållet uteblivit.
Flera byggarbetare har tvingats jobba kvar längre än avtalat för att kunna betala tillbaka skulder till de misstänkta.
Tog betalt för gratis boende
De misstänkta ska ha förmedlat byggarbetare till flera finländska byggföretag och skött en del av kontrakten själva.
På så sätt har de undvikit ansvar och kunnat minska lönen för sina anställda, bland annat genom avdrag för arbetskläder och redskap.
De misstänkta ska också ha dragit av summor från lönen om de tyckt att jobbet inte gjorts tillräckligt bra eller om anställda använt sina telefoner på arbetstid.
De ska också ha lovat gratis boende till sina anställda, något som de senare ändå tagit betalt för.
Finländsk vd skulle få allt att se bra ut
De misstänktas företag har en finländsk vd som enligt polisen inte haft inflytande i beslutsfattandet.
”Den finländska vd:n har enligt förundersökningen inte fått någon lön utbetald av företaget, utan suttit på sin post för att företaget ska se bra ut och vara svårare att koppla till brottslig verksamhet”, säger kriminalkommissarie Marko Heinonen i ett pressmeddelande.
De finländska byggföretag som de målsägande jobbat hos misstänks inte för brott.
Misstankar om våld och hot
Det är Centralkriminalpolisen som undersökt människohandelsbrotten inom byggbranschen. Utredningen skedde i tätt samarbete med polisen i Estland.
”Enligt polisens uppgifter ska de misstänkta till exempel ha dragit nytta av arbetarnas brist på pengar och språkkunskap. Dessutom misstänks en del av arbetarna ha utsatts för våld och hot”, säger Heinonen.
Nätverket består främst av ester och ska ha tjänat totalt 2,3 miljoner euro på sin olagliga verksamhet. Många av dem misstänks vara inblandade i organiserad brottslighet sedan tidigare.
Kan vara frågan om hundratals offer
Under förundersökningen har polisen identifierat 21 personer som kan ha utsatts för grova människohandelsbrott, men polisen bedömer att organisationen rekryterat hundratals utländska arbetare till byggprojekt i Finland åren 2020–2022.
”Människohandel är ofta dold brottslighet och de målsägande vet inte alltid om att de utsatts för brott. Det är också svårt att på tag på de offer som återvänt till sina hemländer”, säger Heinonen.