Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Då avstånden är stora i rallycrossvärlden fraktas det mesta med båt – Ingåbon Niclas Grönholm kör sin åttonde säsong i VM-serien

En rallycrossbil hoppar i en liten backe.
Bildtext Ingåbon Niclas Grönholm förbereder sig för sin åttonde säsong i VM-serien i rallycross. Serien börjar om en månad i Portugal där Grönholm vann i fjol och året innan. Arkivbilb.
Bild: CE Dealer Team

Då stallen i VM-rallycross ska till Sydafrika och Kina fraktas bilar, reservdelar, tält och allting annat med båt. Mellan de europeiska tävlingsorterna rör sig stallen med tre – fyra långtradare.

För Ingåbon Niclas Grönholm är allt detta bekant. Han förbereder sig för sin åttonde hela säsong i VM-serien i rallycross. I fjol kom Grönholm trea i VM-sammandraget.

VM-serien i rallycross börjar om en månad. Den första deltävlingen körs i Montalegre i Portugal 3-4.6. I Serien körs sammanlagt tio deltävlingar i nio olika länder.

Rallycrossföraren Niclas Grönholm från Ingå vill köra en jämnare VM-serie i år

12:02

De två sista deltävlingar körs på aningen exotiska platser, nämligen i Sydafrika och Kina. De stall som deltar i VM-serien får gott om tid att ta sig till de här ställena för att tävla om VM-poängen.

Frakten sköts med långtradare eller båt

Avstånden är stora och stallen har mycket utrustning som ska fraktas mellan tävlingsorterna.

– I Europa rör vi oss med tre eller fyra långtradare. Teamets medlemmar rör sig till största delen med flyg. Till Sydafrika och Kina fraktas bilar, reservdelar, tält och allting annat med fraktfartyg, säger Niclas Grönholm.

Mellan 20–25 personer hör till teamet, där Niclas Grönholm och Klara Andersson är de som kör de eldrivna rallycrossbilarna. VM-serien körs med eldrivna bilar för andra året .

En person lutar mot ett biltak.
Bildtext Niclas Grönholm kom trea i VM-serien i fjol.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Det skulle bli alltför dyrt för stallen att sköta transporterna med flyg.

– Innan den näst sista tävlingen är det paus i deltävlingarna ett par månader och mellan näst sista och sista deltävlingen är det paus en dryg månad.

VM-titeln som målsättning

Den sydafrikanska deltävlingen i VM-serien gör nu comeback efter att ha varit borta i några år. Deltävlingen i Kina körs däremot för första gången.

– Den sydafrikanska deltävlingen har varit helt kul att köra. Hurdan banan kommer att vara i Hong Kong vet ingen. Den byggs lagom före tävlingen i november. Det är förstås lika ovant för oss alla att köra där, säger Grönholm.

De två senaste säsongerna har Grönholm kommit trea i VM-sammandraget. Hans mål den här säsongen är att vinna VM-titeln. För att lyckas med det, ska han köra jämnare än tidigare år.

– Det har varit för många ”ups and downs” de senaste säsongerna.

Tävlingsprogrammet i VM-serien i rallycross finns på internationella rallycrossförbundets webbplats.

Diskussion om artikeln