Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

”Nya” operahuset renoveras: ”Det känns som det var en vecka sedan vi flyttade in”

Två personer står i en korridor där det finns staplar med flyttlådor längs väggarna. De ser in i kameran och ler.
Bildtext Sampo Kivelä och Lilli Dahlberg önskar publiken varmt välkommen tillbaka till operahuset på hösten när reparationerna är klara.
Bild: Cecilia Heikel / Yle

Det kan kännas som om operahuset vid Tölöviken i Helsingfors precis invigdes. Men huset har har faktiskt fyllt hela 30 år och med det är det är dags för en ombyggnad.

– Främst är det tekniken som behöver uppdateras. Scentekniken har föråldrats, men också vatten- och avloppsrör ska bytas ut, säger Sampo Kivelä.

Kivelä är konstnärlig planeringschef för baletten, och var med om att flytta in i huset för trettio år sedan.

– Det känns som om det var för en vecka sedan, samtidigt inser man att vi hunnit med otroligt mycket.

Assistent Lilli Dahlberg berättar att publiken främst kommer att kunna se resultaten av renoveringen i foajén.

– Belysningen förnyas och blir miljövänligare i och med att vi övergår till led-lampor som är energisnålare.

Ut på turné

Operans säsong har behövt kortas ner en aning på grund av reparationerna. I maj drar man istället ut på turné genom hela landet från Rovaniemi i norr till Helsingfors i söder.

– Vi har med oss allt, inklusive scenen. Det blir en unik chans att få ta del av en repertoar som passar hela familjen, säger Kivelä.

I juni åker balettens unga dansare till London för att delta i festivalen Next Generation som ordnas av Royal Opera House.

Kivelä beskriver deltagandet som en enastående chans för de unga dansarna. Med i bagaget har de koreografier av de inhemska koreograferna Kristian Lever och Jorma Elo samt en koreografi av den turkiske dansaren och koreografen Emrecan Tanış.

– Men Tanış har funnits i huset så länge så vi räknar honom också till våra inhemska koreografer, säger Kivelä med ett skratt.

Tajt tidtabell betyder arbete i tre skift

Eftersom många parter är inblandade har det enligt Lilli Dahlberg krävts en hel del planering. Själva byggnaden ägs av statens fastighetsbolag Senatsfastigheter som också ansvarar för underhållet. Operan och baletten hyr in sig i fastigheten och en ingenjörsfirma sköter projektledningen för ombyggnaden.

Operahuset i Helsingfors under renovation. Det finns staket runt omkring som avgränsar byggarbetsplatsen.
Bildtext Efter trettio år behöver tekniken uppdateras. Bland annat ska vatten- och avloppsrör saneras.
Bild: Cecilia Heikel / Yle

För att inverkan på husets normala verksamhet ska bli så liten som möjligt genomförs projektet över en intensiv fyramånadersperiod när verksamheten annars också skulle ha semesterpaus. En armé av byggarbetare arbetar i tre skift för att allt ska bli färdigt tills slutet av augusti.

– I september slår vi upp dörrarna igen. Det blir både älskade klassiker som Svansjön och nya produktioner, säger Dahlberg och önskar tillsammans med Kivelä publiken varmt välkomna tillbaka i höst.