Hittedjurshemmet i Ingå har fortsatt importera hundar från Ryssland efter olyckan där hittehundar dog av värmeslag
Efterfrågan på hittehundar är stor. Skeppsdal Family i Barösund fick i slutet av april elva så kallade rescuehundar från Sankt Petersburg och Moskva. Redan samma kväll fick sex av dem nya hem.
Hundarna kom över gränsövergångsstationen i Vaalimaa. Transporten sköts från ryska sidan men firman är finsk.
– Det är en firma, jag tror den är från Villmanstrand, som sköter om transporterna. Det är inte samma firma som i den olyckliga turen ifjol, säger Johan Holmberg som driver hittedjurshemmet Skeppsdal Family tillsammans med sin fru Päivi Räty.

På Skeppsdal i Barösund väntar ryska hittehundar på den rätta fosterfamiljen i Finland
Holmberg hänvisar till den tragiska olyckan sommaren 2022. I en hundtransport från Ryssland, via Lettland och Estland dog tio hundar av totalt 32 som var beställda av Skeppsdal och hittedjurshemmet Toivo på Kimitoön. Det var varmt, luftkonditioneringen i transportbilen var trasig och hundarna dog till följd av värmeslag. Chauffören dömdes för grovt djurskyddsbrott.
Det väcktes inga åtal mot hittedjurshemmen.
Många hundar fick nya hem samma kväll
Den senaste transporten av ryska hundar kom till Ingå och Kimitoön fredagen den 28.4. Skeppsdal i Barösund tog emot elva hundar och sex av dem fick nya hem samma kväll.
– Fem av dem var reserverade i förväg och ytterligare en for till ett nytt hem efter tio på kvällen, berättar Johan Holmberg.
Hundarna kom några veckor senare än planerat, tekniska problem vid ryska tullen har försenat transporten.
Hundtransporten startade tidigt på morgonen från Sankt Petersburg och sent på kvällen kom de fram.
En av Skeppsdals ryska hittehundar kom den här gången från en hundgård i Moskva. Den kördes först till Sankt Petersburg.
De ”snälla” hittehundarna kommer hit
Bland de ryska hundar som den här gången kom till Barösund fanns en kull med valpar, födda i slutet av oktober 2022. Kvar från den kullen finns en tik och två hanar.
Trots att just de här hundarna är sex månader gamla så är det nästan som att ta riktigt små valpar. De torde vara rumsrena, säger Johan Holmberg, men helt säkert är det inte.
– De behöver säkert tränas lite, men såvitt vi vet så har de varit placerade i fosterhem i Sankt Petersburg.
Förutom valparna finns det två drygt ett år gamla hundar. Eller fanns, ett halvt dygn efter att de ryska hundarna hade kommit till Ingå. Hittehundarna är, som tidigare nämnt, populära.
Johan Holmberg säger att hittehundarna är öppna för nya människor.
– De är inte rädda av sig och bra på det viset. En del är lite försiktiga, men det är inte de här, säger Johan Holmberg och tillägger att de här hundarna inte biter om man försöker ta tag i dem.
– Överlag kommer inte sådana hundar hit, eftersom det finns så många att välja på.
Hundarna kommer från stora hundgårdar, där det kan finnas tusentals hundar per gård.
– Om jag minns rätt ryms det 3 000 hundar i den där hundgården i Moskva, berättar Johan Holmberg.
Hundgården i Moskva har flyttat en bit utanför staden eftersom det ska byggas bostäder på området den fanns på. Nu har man i all hast byggt upp en ny hundgård och det märks.
– Det är lite hastigt hopslängt och vintertid när vattnet fryser får man inte upp portarna till alla gårdar. Hundgården blev också av med många frivilligarbetare eftersom det tar två och en halv timme att komma till det nya stället.
Hundarna från Ryssland kommer några gånger per år
Skeppsdal Family i Barösund samarbetar i huvudsak med ett hittedjurshem på Kimitoön, eläinsuojelukoti Toivo, som enligt Johan Holmberg har äldre och bättre kontakter på den ryska sidan.
– Vi får en lista på hundar och så ser vi hur många vi tänker ta och väljer bland dem.
Hundarna registreras, vaccineras, steriliseras och kastreras på den ryska sidan.
Johan Holmberg känner inte till alla fakta, det vill säga orsakerna till att hundarna kommit till de ryska hundgårdarna.
– På ryska sidan finns stora hundgårdar och lösdrivande hundar tas fast och förs dit.
Det finns också äldre hundar som man märker har vuxit upp hos en familj i ett hem.
– Det finns hundar som lämnas kopplade i en stolpe utanför porten till en hundgård. Folk som inte vill eller kan ta hand om sina hundar tar till den lösningen, antar Johan Holmberg
Skeppsdal i Ingå tar inte emot hundar som är skadade eller visar tecken på aggressivitet. Johan Holmberg säger också att de ryska hundgårdarna inte ens föreslår den typen av hittehundar.
– Som sagt, det finns så många att välja bland, så det är lika bra att ta hundar som det inte är så stora problem med.
Hittills har Skeppsdal Family importerat ryska hundar några gånger per år. Johan Holmberg och hans fru Päivi Räty tar emot cirka tio ryska hundar per gång.
Hugade hundägare ska fylla i en adoptionsansökan
Skeppsdal Family vill att de ryska hittehundarna ska få ett bra hem i Finland. För hugade hundägare gäller det att tänka över sin ekonomi eftersom det kan uppstå oväntade veterinärkostnader.
Det gäller också att komma ihåg att hundar kan tugga sönder saker och de kan lida av separationsångest och klarar därför inte av att lämnas ensamma.
Fast det oftast handlar om vuxna hundar kan de ändå behöva tränas i att bli rumsrena.
– Vi begär att de ska fylla i en adoptionsansökan. Man ska vara beredd på att det handlar om ett ansvar och projekt som gäller i tio till femton år.
Förutom ansökan brukar Päivi Räty och Johan Holmberg diskutera och gå genom vad det innebär att ta hand om en hittehund.
Varför gör ni det här?
– Det finns en efterfrågan. Det är en del jobb och omständigheter kring det här, men när det finns hem som vill ta emot hundar samtidigt som det finns helt vanliga blandrashundar som saknar hem på andra sidan så …, säger Johan Holmberg utan att helt avsluta meningen.
Efter en stund tillägger Holmberg att jobbet med de ryska hittehundarna inte är något man gör om man vill vara lat eller komma lätt undan.
För den här resan med de här hundarna begär vi en ersättning på 550 euro
Johan Holmberg
Det är inte gratis att ta en rysk hittehund från Skeppsdal Family.
Johan Holmberg räknar upp transporterna plus alla vaccinationer och steriliseringar som sköts på den ryska sidan. Skulle de göras i Finland skulle omkostnaderna för de nya hundägarna bli högre.
– För den här resan med de här hundarna begär vi en ersättning på 550 euro.