Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Australien förbjuder nöjesbruk av e-cigarretter: ”Vaping har skapat en ny generation av nikotinmissbrukare”

Uppdaterad 02.05.2023 16:32.
De nya lagändringarna innebär det största tillslaget mot tobaksindustrin i landet på mer än 10 år. - Spela upp på Arenan

Australien, som redan har bland de striktaste tobakslagarna i världen, inför ett totalförbud mot "vaping" – alltså rökning av e-cigarretter i nöjessyfte – och skärper reglerna kring e-cigarretter överlag.

I och med de nya reglerna vill man hejda den växande populariteten av vaping bland unga.

Kring 22 procent av australierna i åldern 18–24 år har använt en e-cigarrett eller annan typ av vapingapparat åtminstone en gång, visar fjolårets siffror.

– Stora tobaksföretag har tagit fram ytterligare en beroendeframkallande produkt, svept in den i glansiga förpackningar och lagt till söta smaker – för att skapa en ny generation av nikotinmissbrukare, säger landets hälsominister Mark Butler.

Framöver får e-cigarretter enbart säljas på apotek och i läkemedelslika förpackningar. Dessutom förbjuds engångsvapes, som ofta säljs i färgglada förpackningar och med olika fruktiga smaker. De här är populära särskilt bland unga.

Regeringen vill också förbjuda importen av icke-receptbelagda e-cigarretter och begränsa nikotinhalten i dem. Målet är att försäljningen av e-cigarretter framöver enbart ska riktas till rökare som vill sluta röka.

I själva verket bör man redan i dagsläget ha ett recept för att få köpa e-cigarretter som innehåller nikotin i Australien.

På grund av slapp gränsövervakning och en blomstrande svart marknad är verkligheten ändå en annan: E-cigarrettprodukter är lättillgängliga för vem som helst att köpa i vanliga närbutiker.

Mark Butler påpekar att landets fokus med de nya åtgärderna inte ligger på köparna, utan på försäljarna och importörerna.

– Vi lägger inte skulden på kunden, utan vårt mål är att slå ner marknaden.

– Vi har ett krympande fönster att agera innan e-cigarretter blir så utbredda, allmänt accepterade och normaliserade att det blir väldigt, väldigt svårt att längre vidta några åtgärder, säger Butler.

”Största kryphålet i landets hälsovårdshistoria”

E-cigarretter innehåller en vätska med nikotin, som sedan värms upp och förvandlas till ånga som användaren andas in. De anses allmänt vara säkrare än vanliga cigarretter och ses dessutom som ett användbart hjälpmedel för att sluta röka.

Forskning har emellertid visat att e-cigarretter, som också de är beroendeframkallande, kan förorsaka skador hos användaren på längre sikt.

– E-cigarretter såldes ursprungligen till samhällen runtom i världen som en terapeutisk produkt och som ett hjälpmedel för att sluta röka. De såldes inte som en nöjesprodukt – och framförallt inte som en nöjesprodukt för våra barn. Men det har det blivit. Det största kryphålet i Australiens hälsovårdshistoria, anser jag, säger Butler.

Enligt honom löper unga e-cigarrettanvändare en tre gånger högre risk att börja röka.

– Så det är inte konstigt att under 25-åringarna är den enda grupp i vår befolkning som faktiskt ser antalet rökare öka, säger Butler.

Också tobaksskatten höjs

Australiens tobakslagstiftning är redan nu en av de striktaste i världen.

År 2012 blev landet det första att förbjuda färgglad och distinkt design på cigarrettförpackningar och tvingade cigarrettproducenterna att börja sälja sina produkter i enhetligt trista askar.

Förutom att nu införa liknande restriktioner för e-cigarretter, höjer landet också sin tobaksskatt med 5 procent per år under de kommande tre åren, med start den 1 september.

För tillfället kostar en ask med 20 cigarretter cirka 35 australiska dollar, vilket motsvarar drygt 21 euro.

Landet reserverar 234 miljoner australiska dollar ur statskassan för åtgärder relaterade till reformerna.

Av den totala summan läggs 63 miljoner dollar åt sidan för att starta upp en antiröknings- och antivapingkampanj riktad till allmänheten. Därtill reserveras 30 miljoner för olika stödprogram som ska hjälpa australier att sluta röka.

De nya lagändringarna innebär det största tillslaget mot tobaksindustrin i landet på mer än 10 år.

Källa: Reuters, The Guardian, Abc News

Diskussion om artikeln