Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Höga priser hindrar unga från att ta del av kultur och konst, men på vissa evenemang vill man inte gå ens fast det är gratis

Yleisöä Ursus Factoryn Tavastian keikalla 15.7.2021.
Bildtext När Konstsamfundet frågade unga i åldern 15–25 hurdan kultur de tycker mest om var pop- och rockkonsterter med i topp 3. En tredjedel uppgav att de gick på spelningar flera gånger per år.
Bild: Sini Järnström/ Yle

Konstsamfundet ville veta hur unga förhåller sig till kultur och nu har 800 unga finländare sagt sitt. Bio, museum och spelningar är populärast bland de svarande i åldern 15–25 år.

Det visar sig att konst- och kulturevenemang för unga i åldern 15–25 stavas: B-I-O. Åtminstone är det så enligt Konstsamfundets undersökning ”De unga och kultur”.

Hälften av de som svarade gick på bio flera gånger per år, medan en tredjedel gick på museum eller spelningar flera gånger per år.

Istället för att fokusera på de unga som inte tar del av kultur regelbundet, ser Konstsamfundets verkställande direktör Stefan Björkman positivt på undersökningens resultat.

– Jag läste svaren så att ungdomar är både brett och mycket engagerade i kultur. Det var glädjande, säger han.

Grafen listar de vanligaste kulturformerna som unga i ålder 15-25 tar del av enligt en undersökning som Kantar Public har gjort på uppdrag av Konstsamfundet. Totalt 815 unga har svarat. Bio, museum, spelningar, konstutställningar och teater är de vanligaste.

Höga priser hindrar

Allra minst intresserar sig unga för opera, balett och jazzmusik. Nästan hälften uppger att de aldrig tar del av sådana kulturevenemang. Folkmusik anses vara det tråkigaste medan balett och klassisk musik är de minst omtyckta.

Bland de svarande som konsumerar kultur högst en gång per år anger de ett för högt pris som det största hindret för deras kulturupplevelser.

De kulturupplevelser som unga i ålder 15-25 är minst intresserade av är cirkus, dans, folkmusik, klassisk musik, opera, balett och jazzmusik.

Skulle ett lägre pris eller möjligheten att få prova på gratis leda till att man tar del av flera kulturevenemang? Ja, kanske.

En tredjedel av de som i dagsläget tar del av kultur en gång per år svarar ”ja” och hälften säger ”troligen”. Av de som uppger att de aldrig tar del av kultur svarar en fjärdedel ”ja” och en dryg tredjedel ”troligen”.

Men priset avgör inte allt. (Triggervarning för alla jazzentusiaster!) En stark majoritet av de 800 svarande säger att de inte skulle gå på ett jazzmusikevenemang fast det var gratis.

Unga + kultur = sant?

Det är inte ändå enbart priset och evenemangets art som avgör. Tillgängligheten är också en avgörande faktor eftersom verkligheten är sådan att det finns flera biografer än operahus i Finland.

Men, bara för att någonting finns tillgängligt betyder det inte att alla automatiskt hittar dit.

Elisa Malik och Julia Ahonen säger att musikaler och opera är kulturevenemang som de inte har tagit del av trots att de finns tillgängliga i deras hemstad Helsingfors.

– Det verkar bara tråkigt, säger Elisa Malik (@elisamalik.png) och får medhåll av sin kompis.

– Det intresserar helt enkelt inte på samma sätt som exempelvis en spelning med ett band som man tycker om, säger Julia Ahonen (@juliahonen).

Elisa Malik och Julia Ahonen på Amos Rex.
Bildtext Elisa Malik och Julia Ahonen beättar att de får många kulturtips från Tiktok.
Bild: Charlotte Winberg / Yle

Istället för opera och musikaler är Julia Ahonen en flitig läsare. Utöver att ofta gå på spelningar berättar hon att hon också lyssnar mycket på musik och besöker konstutställningar.

Elisa Malik berättar att hon också ofta besöker konstutställningar för att inspireras, men att hennes största inspirationskälla ändå är sociala medier och på senare tid särskilt Tiktok.

Att läsa en bok är absolut inte bättre än att kolla en serie

Julia Ahonen

Hon berättar att hon via appen har blivit motiverad att läsa en bok för första gången på väldigt lång tid.

– Många tycker att sociala medier har en dålig inverkan på unga, men det är jätteinspirerande och jag får jättemånga bra kulturtips därifrån.

Julia Ahonen nickar instämmande.

– Att läsa en bok är absolut inte bättre än att kolla en serie på någon strömningstjänst, slår hon fast.

Läsning är någonting som Konstsamfundets undersökning inte berörde eftersom den i huvudsak fokuserade på kulturevenemang.

– Men nästa gång vi gör det här är det helt motiverat att ta med litteratur, kommenterar Stefan Björkman.

henkilökuva
Bildtext Stefan Björkman säger att utställningen Generation 2023 är den viktigaste utställningen de ordnar på Amos Rex. ”Det är en resa in i framtiden”, säger han. Utställningen ordas för tredje gången och har redan lockat 20 000 besökare.
Bild: Mikko Koski / Yle

Unga känner sig inte representerade

Nästan en tredjedel anser att större hänsyn borde tas till unga konstnärer i planeringen av kulturutbud och evenemang. Flera efterlyser också att unga konstnärer ska beaktas i kulturutbudet mer än i dag.

Axel Lyytikkä är en av de konstnärer som ställer ut sina verk på Amos Rex Generation 2023-utställning och han säger att han ibland har upplevt att det är svårt att bli tagen på allvar som ung konstnär.

– Jag har hållit på med konst och sett mig som konstnär sedan jag var tre år gammal, men ändå ifrågasätts jag.

En ung man framför ett keramikverk.
Bildtext Axel Lyytikkä anser att det sätts för mycket fokus på att man ska slå genom eller vara känd för att omgivningen ska se en som en ”riktig” konstnär. ”Att sitta ensam hemma och rita är ju också att göra konst och gör en också till en konstnär”, anser han.
Bild: Jenny Jägerhorn / Yle

Axel Lyytikkä nämner de nya planerna för evenemangsområdet Södervik i Helsingfors som ett exempel på hur man inte tar unga på allvar.

– Det här området är en väldigt viktig mötesplats för många och särkilt för unga, men nu har staden ändå beslutat att det ska byggas ett evenemangscentrum där.

Konstevenemang av unga för alla

Nästan hälften av de tillfrågade önskar mera kulturevenemang riktade till unga. I Helsingfors pågår som bäst två större konstutställningar som lyfter fram unga konstnärer.

Triennalen Generation 2023 ordnas för tredje gången på Amos Rex och verk av 50 konstnärer i åldern 15–23 går att beundra fram till den 20 augusti.

Samtidigt pågår en av Finlands äldsta utställningstraditioner De unga 2023 fram till 4.6. I år breder utställningen ut sig på sju olika platser i Helsingfors med verk av unga konstnärer.

Kantar Public gjorde undersökningen ”Unga och kultur” på uppdrag av Konstsamfundet. Enkäten besvarades av 815 finländare i åldern 15–25.