Fackförbunden utlyser stridsåtgärder inom privata socialservicebranschen – kräver ordentliga lönehöjningar
Fackförbuden Super, JHL, Tehy, Jyty, Erto och Talentia utlyste på tisdagen ett riksomfattande övertids- och skiftbytesförbud inom den privata socialservicebranschen. Målet är att få igång förhandlingarna och få upp lönerna.
Sedan årets början har fackförbunden förhandlat om ett nytt kollektivavtal för den privata socialservicebranschen. I fredags avslutades förhandlingarna utan resultat. Nu skrider fackförbunden till åtgärder.
Från och med tisdagen 2 maj klockan 13 och två veckor framåt har fackförbunden som representerar socialservicen i landet utlyst riksomfattande övertidsförbud och skiftbytesförbud inom den privata socialservicebranschen.
Förbudet gäller alla jobb som omfattas av kollektivavtalet inom den privata socialservicebranschen. Det påverkar bland annat företag inom vårdsektorn och småbarnsfostran.
Från Super skriver man bland annat att arbetsgivarsidan inte varit beredd att komma överens om tillräckliga lönehöjningar för att säkra tillgången på arbetstagare. Branschen plågas av arbetskraftsbrist, skriver Super i ett pressmeddelande.
JHL:s avtalsexperter säger att arbetsgivaren och arbetstagaren står långt ifrån varandra.
”Det är en skam att arbetstagarna inom den privata socialservicesektorn får mindre lön för samma eller lika krävande arbete i jämförelse med den offentliga sektorn. Om arbetsgivaren inte vill säkerställa branschens attraktivitet, hur ska vi då klara av den allt växande bristen på arbetskraft”, frågar sig JHL:s ordförande Päivi Niemi-Laine i ett pressmeddelande.
Löneskillnaderna mellan den offentliga och privata sektorn kan vara 150–400 euro, beroende på arbetsuppgift, nämner Tehy i sitt pressmeddelande.
Källor: Fackförbundens pressmeddelande