Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Kung Charles kröning firas med pompa och ståt i London, men i Samväldet väcker den nya monarken blandade känslor

Charlesin kuvalla varustettuja tavaroita esillä myymälässä.
Bildtext Den sjätte maj kröns Charles till kung över Storbritannien och 14 andra länder.
Bild: Maureen McLean / AOP

Den sjätte maj kröns kung Charles III i London, en händelse som man följer med världen över. I Samväldet höjs däremot just nu en del röster för att göra sig av med det brittiska inflytandet en gång för alla.

Charles III är kung över totalt 14 länder förutom Storbritannien, såsom bland annat Kanada, Australien och Nya Zeeland. Efter att drottning Elizabeth dog har man ändå till exempel i Australien ifrågasatt om man fortfarande vill ha ett brittiskt statsöverhuvud.

Australiensaren Laura Wey flyttade till Finland för ungefär ett och ett halvt år sedan, och hon är en av dem som vill att Australien ska bli en republik och överge monarkin. Hon säger att det finns tecken på att australiensarna börjar vara redo för en förändring.

Till exempel när drottningen dog i höstas beslutade Centralbanken i Australien att det inte längre skulle finnas en monark på femdollarssedeln, vilket allmänheten verkade acceptera utan protester, säger Wey.

Jag tycker inte om tanken att Australiens statsöverhuvud inte är australiensare. Det är viktigt att vi i dagens globala värld och på olika möten representeras av någon som står enbart för Australiens intressen, säger Wey.

En ung kvinna med vit tröja sitter och håller i en vit kaffemugg.
Bildtext Laura Wey är forskardoktor i molekylär växtbiologi vid Åbo universitet.
Bild: Maj Lundström / Yle

Laura Wey säger att Australien idag är ett multikulturellt samhälle med många olika nationaliteter. Hon anser därför att kopplingarna till Samväldet och Storbritannien inte representerar det moderna australienska samhället.

– Samväldet grundades genom att England invaderade länder och behandlade ursprungsbefolkningen dåligt. Jag är för trevliga unioner som inte har skapats på en så pass negativ grund. Samväldet har ett mörkt förflutet, och jag tror inte man kan separera dess historia från vad organisationen gör idag.

Jag tycker inte om tanken att Australiens statsöverhuvud inte är australiensare.

Laura Wey

För att bli en republik skulle det ändå krävas en förändring av den australienska grundlagen, vilket i sin tur kräver en folkomröstning. Wey tror och hoppas på att Australien ska bli en republik under de närmaste åren, även om det inte just nu kommer att ordnas en folkomröstning.

– Jag ser fram emot att få en valsedel inom några år för en folkomröstning om att Australien ska bli en republik, och jag kommer att skicka in ett ja, säger Wey.

I Quebec är intresset svagt för monarkin

Åbobon Claude Lamoureux från Quebec i Kanada har bott permanent i Finland sedan början av 1990-talet. Lamoureux är förvånad över hur lite intresse det verkar finnas för Charles kröning i Quebec, men han säger samtidigt att monarkin är relativt osynlig, åtminstone i Quebec.

– Det är en väldigt protokollbetonad relation. Det som kan diskuteras i medierna är hur dyrt det är att ta emot kungligt besök i Kanada, säger Lamoureux.

En man i keps och solglasögon.
Bildtext Claude Lamoureux kom till Finland första gången på 1980-talet som utbytesstudent.
Bild: Privat

Lamoureux säger att det redan innan Elizabeths bortgång länge har funnits motstånd mot monarkin i Quebec. Det här beror delvis på provinsens historia som en fransktalande region under brittiskt styre. Det kommer krävas mycket jobb av Charles för att vinna folkets förtroende, säger Lamoureux.

– Elizabeth har till exempel hållit tal på franska, och det har betytt något också i Quebec. Men jag har inte sett samma motivation hos Charles att värna om den franskspråkiga minoritet som hör till Samväldet.

Claude Lamoureux tänker själv inte titta på kröningen, men han säger att han säkert kommer att läsa om den i efterhand. Han tror ändå att många kanadensare kommer att titta på kröningen, och att det säkert kommer att ordnas festligheter åtminstone på västkusten, men knappast i Quebec.

Inte heller tidigare Montrealbon Robert Lamoureux tror att den nya monarken kommer att firas i Quebec. Lamoureux flyttade senast till Åbo år 2004, men han bodde i Finland redan på 1970-talet och spelade ishockey för TPS.

– Hela Quebec är ganska emot monarkin av någon anledning. Jag tror att det har lite att göra med att man alltid vill sticka ut lite från resten av Kanada.

En äldre man iklädd en keps med texten Kanada.
Bildtext Robert Lamoureux tycker att Finland på många sätt är bättre än Kanada, men när det gäller ishockey så hejar han fortfarande på Lönnlöven.
Bild: Maj Lundström / Yle

Robert Lamoureux berättar att hans mamma älskade drottning Elizabeth, och att hon kunde stå flera timmar och köa för att få se drottningen när hon besökte Kanada. Han berättar att han också själv tyckte väldigt mycket om drottning Elizabeth.

– Hon var uthållig och höll en hård linje men var ändå alltid trevlig. Hon höll allt i schack under flera år, säger Lamoureux.

Robert Lamoureux tror att det finns en framtid för monarkin i Kanada, men han säger att Charles måste lyckas få folkets förtroende för att det ska lyckas. Han tycker själv att det är intressant att följa med vad kungafamiljen hittar på.

– Det är lite som en saga, hälften är sant och hälften påhittat. Men jag är glad att jag får vara en del av gänget, och jag önskar Charles allt gott.

Diskussion om artikeln