Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Söderlångvik gård vill satsa på verksamhet året runt: ”Entreprenörsandan på orten är otroligt stark”

Söderlångvik gård.
Bildtext Söderlångvik gård kan igen bjuda turister och ortsbor på många upplevelser.
Bild: Jari Hakkarainen / Yle

Verkställande direktör Annika Jansson ser mycket potential med Söderlångvik gård på Kimitoön och har redan idéer på hur säsongen kunde förlängas för att ha verksamhet året runt.

– Det händer hela tiden saker här för tillfället och det har skett mycket innan jag började som jag nu kan njuta av, säger Annika Jansson. Vi har ett helt nyrenoverat museum samt en helt ny företagare i restaurangen, Sami Tallberg.

Sami Tallberg tillreder vegansk julgröt.
Bildtext Arkivbild. Sami Tallberg som driver restaurangen på Söderlångvik gård är känd för att använda sig av lokalt producerade råvaror.
Bild: Yle

Jansson betonar också att äppelodlingarna som är kända sedan tidigare också kan bjuda på nyheter för säsongen.

– Vi har exempelvis vår nya äppelhall i Tolfsnäs där det sker kontinuerlig produktutveckling och det känns som att jag halkat in på ett bananskal och kommer till ett dukat bord, säger Jansson. De stora bitarna är på plats och nu kan jag inleda arbetet med att utveckla gårdens besöksnäring.

”Amos Andersons anda genomsyrar allt”

Enligt Jansson genomsyras verksamheten på Söderlångvik gård i Dragsfjärd av Amos Andersons anda i allt man gör, och det ska få synas och kännas.

– Amos Anderson var en mycket modig man som var intresserad av sin omvärld och gärna hämtade intryck från hela världen. Därför anser jag det viktigt att vi håller det i tankarna hela tiden och jag försöker fundera över hur han kanske skulle ha gjort då jag tittar över den verksamhet som finns här.

Äldre glad kvinna med glasögon.
Bildtext Verkställande direktör Annika Jansson är väldigt glad för att få ha Söderlångvik gård som sin arbetsplats.
Bild: Jesper Alm / Yle

Jansson kommer senast från Marthaförbundet där hon jobbade i fem år och hon medger att de erfarenheter hon fick där kan hon nu också använda då besöksnäringen och verksamheten utvecklas på Söderlångvik gård.

– Definitivt och jag är så glad att jag fick chansen att jobba inom Marthaförbundet i fem år och fick lära mig massor, säger Jansson. Hållbarhetstanken för jag med mig och jag ska arbeta för att Söderlångvik gård ska bli ännu mer hållbar i sin verksamhet än man redan är idag.

Julmarknad och ljusfestivaler ska locka från när och fjärran

De flesta ortsbor känner till Söderlångvik gård men det finns troligtvis saker man kan njuta av som inte alla Kimitoöbor känner till här på gården, slår Jansson fast.

– Vandringslederna är något jag själv njuter av och många kanske inte vet hur vackra vandringsleder vi har på gårdens område, säger Jansson. Därtill har vi skulpturparken som jag ska marknadsföra bättre eftersom kultur som kan avnjutas utomhus är viktigt.

Högsäsongen för Söderlångvik är i dagens läge mellan den 2 maj fram till den 30 september.

Äppelträd i blom.
Bildtext Söderlångvik gård är bland annat känt för sina äppelodlingar som hör till de största på fastlandet.
Bild: Jyrki Lyytikka / Yle

– Men redan nu funderar jag på vad som kunde hända i oktober eller november och kanske december, säger Jansson. Åtminstone vet jag redan nu att vi kommer att kunna bjuda på en ljusfestival för att liva upp i mörkret så det blir ett Lux Söderlångvik i höst.

Därtill kan det bli aktuellt med julmarknad och andra evenemang men det är inget som är hugget i sten ännu.

– Jag har inte helt fria händer och styrelsen ska ge grönt ljus innan vi kan skrida till verket men tanken är nog att säsongen ska förlängas, om inte varje dag så åtminstone på veckosluten.

Friluftsmänniska som njuter av livet på orten

Jansson själv har redan hunnit flytta till gården och bor nu med familj på Kimitoön.

– Jag är en friluftsmänniska och njuter av den fantastiska naturen och allt vad kommunen har att erbjuda, säger Jansson. Jag har exempelvis redan hunnit kasta ut näten och fick både gädda och sik.

Stig i en barrskog.
Bildtext På Söderlångviks marker finns det många vackra vandringsleder som kan locka fler till orten.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Enligt Jansson har det varit ett sant nöje att bekanta sig med ortens utbud och de företagare som finns här.

– Företagarandan är stark på orten och redan nu har jag knutit många band med framtida samarbetspartners, säger Jansson. Det har varit roligt att inse hur bred erfarenhet det finns i kommunen och att det går lätt att samarbeta för att skapa mervärde för hela regionen.

Diskussion om artikeln