Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Segas vd om budet på Rovio: Alla spelstudior som vi har köpt de senaste 15 åren har vuxit

Haruki Satomi gestikulerar åt Alexandre Pelletier-Normand att ställa sig bredvid honom. I mitten syns också Shuji Utsumi och Kim Ignatius.
Bildtext Segas vd Haruki Satomi, Segas operativa chef Shuji Utsumi, Rovios styrelseordförande Kim Ignatius och Rovios vd Alexandre Pelletier-Normand säger att Sega och Rovio kompletterar varandra.
Bild: Erik Sandström / Yle

Angry Birds kan nå en ny publik som videospel, hoppas Rovios vd Alexandre Pelletier-Normand. Segachefer hoppas att Rovio ska lösa bolagets problem på marknaden för mobilspel.

Färgskalan var röd och blå när Sega Sammy presenterade planerna på att köpa Rovio på en presskonferens på tisdagen.

– Jag jobbade inom sektorn för mobilspel när Rovio gav ut Angry Birds som blev en mycket större framgång än Segas Super Monkey Ball. Jag blev så ledsen. Jag minns fortfarande hur alla spelade Angry Birds, sa Sega Sammys vd Haruki Satomi, som var klädd i en blå huvtröja med en bild av Segas klassiska snabba igelkott Sonic.

– Därför är vi väldigt glada över att få välkomna Rovio in i Segafamiljen.

Rovios vd Alexandre Pelletier-Normand var klädd i den bekanta röda huvtröjan med en arg fågel.

– Vi är förväntansfulla eftersom den här affären helt enkelt är ett logiskt steg, sa Rovios vd Alexandre Pelletier-Normand.

Alexandre Pelletier-Normand i röd huvtröja med bild av Rovios arga fågel.
Bildtext Alexandre Pelletier-Normand tror att Angry Birds kan nu åt som videospel om Sega köper upp Rovio.
Bild: Petteri Sopanen / Yle

Tröjorna representerar de båda spelbolagens största spelframgångar: Angry Birds av Rovio och Sonic the Hedgehog av Sega. Som vanligt när det gäller företagsköp var det mycket snack om hur bolagen kompletterar varandra.

– Segas styrka är PC och spelkonsoler, vilket betyder att de kan hjälpa Angry Birds att nå en ny publik på de här plattformarna. Rovio har å sin sida satsat de senaste tjugo åren på att utveckla mobilspel. Vi är ivriga att hjälpa Sega att nå ut till fler människor på den globala marknaden för mobilspel, sa Pelletier-Normand.

Rovios styrelse rekommenderar att aktieägarna godkänner budet, som beräknas vara 60 procent högre än det jämförbara aktiepriset innan nyheten om budet.

Mariofilmen som förebild

Direktörerna på presskonferensen kunde ännu inte ge några detaljer om hur Angry Birds och Sonic ska passa ihop, eftersom bolagen är mitt i köpprocessen. På ett mer allmänt plan sa de att Sega ser tillväxtmöjligheter på marknaden för mobilspel, vilket är Rovios specialområde.

– Mobilspelen utgör över hälften av den globala spelmarknaden och det är sektorn som växer snabbast, sa Shuji Utsumi, operativ direktör vid Sega.

Sega är stora framför allt på konsolspel, en stor del av det tack vare Sonic.

– Det har varit en utmaning för oss att nå ut på marknaden för mobilspel med hjälp av våra egna varumärken, sa Utsumi.

Filmaffischen för Super Mario Bros. Movie. Alla huvudkaraktärer syns, bland annat Mario, Luigi, Prinsessan Peach, Toad, Donkey Kong och Bowser.

Super Mario Bros- filmen är här – vad vet du om Mario?

Briljera med dina Mariokunskaper i vårt quiz.

Utsumi lyfte också fram möjligheterna att tjäna pengar på karaktärerna också utanför spelvärlden. Både Sonic och Angry Birds har blivit film och Utsumi nämnde också konkurrenten Nintendos nya film.

– Jag tror att Mariofilmens stora framgång kan påskynda trenden att se spelkaraktärer också i andra medier, sa Utsumi.

Haruki Satomi talar iklädd en blå huvtröja med en bild av Sonic the Hedgehog.
Bildtext Vd Haruki Satomi berättar Sega Sammy har köpt upp flera spelstudior de senaste femton åren och att alla har vuxit.
Bild: Petteri Sopanen / Yle

Sega Sammys vd Haruki Satomi berättar att diskussionerna mellan Rovio och Sega Sammy har pågått i nästan ett år, även om de första samtalen handlade om eventuellt samarbete och inte företagsköp.

Att köpa upp spelbolag runtom i världen är samtidigt inget nytt för Sega Sammy.

– De senaste femton åren har vi köpt upp nästan tio spelstudior runtom i världen. Och de har alla vuxit sedan dess, sa Satomi.