Insidan av Pernå kyrka är täckt av sot – oklart när kyrkan kan öppna efter branden
Tack vare ett alarmsystem från slutet av 1980-talet kunde en förödande olycka i Pernå kyrka undvikas. Bara sot och rök spreds från sakristian in till kyrksalen.
Spåren efter nattens brand i sakristian syns inte på utsidan när Yle Östnyland besöker Pernå kyrka på tisdagen.
Men i luften hänger en frän lukt av rök kvar. Ännu starkare är stanken inne i kyrkan, som för tillfället inte är hälsosam att vistas i.
– Det är mycket sot i sakristian. Också i stora delar av kyrksalen finns ett tunt sotlager, berättar kyrkoherden Stina Lindgård från Agricola svenska församling.
Stina Lindgård har besökt brandplatsen tillsammans med brandinspektionen. Allt tyder på att branden startade i elcentralen i sakristian.
– Det var tur i oturen att branden inte spred sig till kyrksalen. Men visst blir det mycket jobb innan kyrkan kan tas i bruk igen, säger Lindgård.

Brandalarmsanordning räddade Pernå kyrka - därför har kyrkan inget sprinklersystem
Rundturer, begravningar och bröllop i kyrkan har inhiberats och ännu vet ingen när kyrkan kan öppna igen.
– Vi måste få hit Museiverket för att kolla vad som måste göras, förklarar Lindgård.
Kyrkans första brand
Pernå kyrka är en medeltida gråstenskyrka, känd för sina värdefulla konstsamlingar.
Inne i kyrkan står altarskåpet från 1600-talet. På väggarna hänger gamla släktvapen och vapensköldar och i kyrkan förvaras också värdefulla textilier från 1600-talet och framåt.
– Den här kyrkan har aldrig brunnit. Takkonstruktionerna är de ursprungliga från 1400-talet, berättar Robert Lemberg, tidigare långvarig kyrkoherde i Pernå.
När han började jobba i Pernå, i slutet av 1980-talet, byggdes kyrkans larmsystem ut. Sedan dess finns larmgivare utplacerade på vinden, i kyrksalen och i sakristian.
Det var en av de här givarna som reagerade när branden i sakristian bröt ut.
I samband med att systemet förnyades funderade församlingen på att installera sprinklersystem i kyrkan. Men det avstod församlingen då ifrån, efter råd från Museiverket.
– Det skulle göra mer skada än nytta att spruta vatten på medeltida träskulpturer, målningar och sånt, säger Lemberg som kollat saken med församlingens tidigare ekonomichef.
Hurdana system det ska finnas i en värdefull kyrka så som den i Pernå är en avvägning, konstaterar Stina Lindgård.
Hur man ska göra i Pernå kyrka och de andra kyrkorna är en diskussion som kommer föras i gemensamma kyrkorådet, tror hon.
Artikeln korrigerad 4.5 kl. 8.25: Tidigare stod det att altarskåpet är från 1400-talet, men det är från 1600-talet.