Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Insidan av Pernå kyrka är täckt av sot – oklart när kyrkan kan öppna efter branden

Uppdaterad 04.05.2023 08:24.
En elljuskrona hänger i en sakristia. Taket i sakristian är svart av sot efter en eldsvåda. Några inramade fotografier på väggen är också sotiga.
Bildtext Taket i sakristian är täckt av sot. Också fotografier på väggen har tagit skada.
Bild: Stina Lindgård

Tack vare ett alarmsystem från slutet av 1980-talet kunde en förödande olycka i Pernå kyrka undvikas. Bara sot och rök spreds från sakristian in till kyrksalen.

Spåren efter nattens brand i sakristian syns inte på utsidan när Yle Östnyland besöker Pernå kyrka på tisdagen.

Men i luften hänger en frän lukt av rök kvar. Ännu starkare är stanken inne i kyrkan, som för tillfället inte är hälsosam att vistas i.

– Det är mycket sot i sakristian. Också i stora delar av kyrksalen finns ett tunt sotlager, berättar kyrkoherden Stina Lindgård från Agricola svenska församling.

En sakristia med möbler och ljuskrona i taket. Väggarna är gråsvarta av sot efter en eldsvåda.
Bildtext Spåren av branden syns på både tak och väggar i sakristian. Också processionskorset (till vänster) har sot på sig. Elden spred sig aldrig vidare in i kyrkan.
Bild: Stina Lindgård

Stina Lindgård har besökt brandplatsen tillsammans med brandinspektionen. Allt tyder på att branden startade i elcentralen i sakristian.

– Det var tur i oturen att branden inte spred sig till kyrksalen. Men visst blir det mycket jobb innan kyrkan kan tas i bruk igen, säger Lindgård.

Brandalarmsanordning räddade Pernå kyrka - därför har kyrkan inget sprinklersystem

6:02

Rundturer, begravningar och bröllop i kyrkan har inhiberats och ännu vet ingen när kyrkan kan öppna igen.

– Vi måste få hit Museiverket för att kolla vad som måste göras, förklarar Lindgård.

Kyrkans första brand

Pernå kyrka är en medeltida gråstenskyrka, känd för sina värdefulla konstsamlingar.

Inne i kyrkan står altarskåpet från 1600-talet. På väggarna hänger gamla släktvapen och vapensköldar och i kyrkan förvaras också värdefulla textilier från 1600-talet och framåt.

– Den här kyrkan har aldrig brunnit. Takkonstruktionerna är de ursprungliga från 1400-talet, berättar Robert Lemberg, tidigare långvarig kyrkoherde i Pernå.

En kvinna med prästkrage och en man står utanför en kyrka och tittar in i kameran.
Bildtext Tanken om att det kan börja brinna i en kyrka finns alltid i bakhuvudet på en kyrkoherde, upplever Robert Lemberg och Stina Lindgård. Falska alarm händer alltid nu och då.
Bild: Malin Valtonen / Yle

När han började jobba i Pernå, i slutet av 1980-talet, byggdes kyrkans larmsystem ut. Sedan dess finns larmgivare utplacerade på vinden, i kyrksalen och i sakristian.

Det var en av de här givarna som reagerade när branden i sakristian bröt ut.

I samband med att systemet förnyades funderade församlingen på att installera sprinklersystem i kyrkan. Men det avstod församlingen då ifrån, efter råd från Museiverket.

– Det skulle göra mer skada än nytta att spruta vatten på medeltida träskulpturer, målningar och sånt, säger Lemberg som kollat saken med församlingens tidigare ekonomichef.

En vit stenkyrka, där dörren står öppen till sakristian.
Bildtext På tisdagsmorgonen vädrades röklukten ut. Kyrkan fick inga vattenskador eftersom brandkåren inte behövde vatten för att släcka branden.
Bild: Leo Gammals / Yle

Hurdana system det ska finnas i en värdefull kyrka så som den i Pernå är en avvägning, konstaterar Stina Lindgård.

Hur man ska göra i Pernå kyrka och de andra kyrkorna är en diskussion som kommer föras i gemensamma kyrkorådet, tror hon.

Artikeln korrigerad 4.5 kl. 8.25: Tidigare stod det att altarskåpet är från 1400-talet, men det är från 1600-talet.

Diskussion om artikeln