Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Analys: Dags för divisionsfinalerna i NHL-slutspelet – ska överraskarna Florida och Seattle fortsätta skrälla, hur många liv har sargade Carolina?

Sebastian Aho i Carolina.
Bildtext Ska Sebastian Aho ta det tungt skadedrabbade Carolina vidare till konferensfinal?
Bild: All Over Press

Hälften av slutspelslagen är borta – andra halvan kastar sig in i divisionsfinalerna som börjar natten mot tisdag. Här är paren med kompakta analyser för varje duell.

Slutspelets andra omgång är också vad NHL-podden handlar om den här veckan.

Här är nycklarna, finländarna och de avgörande faktorerna du ska ha koll på inför den andra omgången av NHL-slutspelet

29:22

ATLANTIC DIVISION

Toronto Maple Leafs (2) – Florida Panthers (wild card 2)

Grundserien 2022/2023: Toronto vann tre matcher, Florida en. Målskillnad: Leafs–Panthers 15–10

Utgångsläget: Florida stod för första omgångens superskräll. Inte nog med att laget steg från 1–3 till en förlängningsseger i match sju, ”Comeback Cats” gjorde det mot Boston, som precis hade avslutat NHL-historiens bästa grundserie. Floridas självförtroende är på topp.

Toronto exorciserade sina demoner och vann en slutspelsserie för första gången på 19 år. Att segern kom mot Tampa, som vunnit två av de tre senaste titlarna och dominerade stora delar av matchserien, visade att detta Leafs är färdigt för stordåd.

Vad avgör: Laget som lyckas bättre med att ställa om efter den mentala storm som de gått igenom de senaste dagarna får åtminstone ett tidigt övergrepp. Kan mycket väl vara att laddningen går ut jämnt och båda lagen är totalt färdiga att ge allt från första nedsläpp.

Toronto har mer spetskompetens än Florida – Matthews, Marner, Tavares, Nylander, O’Reilly och Rielly är en sextett som Florida inte kan matcha. Panthers enda spelare i absoluta elitkategorin är Matthew Tkachuk och Alexander Barkov. Det borde väga tungt.

Den gamla sanningen om att de bästa spelarna måste vara de bästa spelarna för att laget ska nå framgång avgör den här serien – med en liten modifikation: Toronto har fler toppspelare. De är dessutom alla färdiga att vara sitt bästa jag.

Så här går det: Leafs är ohyggligt målmedvetna och låter inte Panthers överraska. Inte ens Matthew Tkachuk kan ändra på det. Toronto vidare – och behöver inte sju matcher. Pricken på i är att Leafs tar hem målvaktsduellen.

Spelarna i Florida firar ett mål.
Bildtext Tar Floridas sagolika resa slut?
Bild: Amber Searls-USA TODAY Sports/All Over Press

METROPOLITAN DIVISION

Carolina Hurricanes (1) – New Jersey Devils (2)

Grundserien 2022/2023: Carolina vann två matcher, New Jersey två. Målskillnad: Devils–Hurricanes 13–12

Utgångsläget: Sebastian Aho och Brent Burns såg till att Carolina Hurricanes tog sig till andra omgången. Laget är punkterat av långtidsskador och målskyttet hostar som vanligt. Svaga Islanders var ingen riktig mätare – det kommer däremot Devils att vara.

Unga och snabba New Jersey var grundseriens ”årets nykomling”. I slutspelets två första matcher såg det ut som att laget måste bli mer moget för att spela vinnande playoffhockey. Sedan vände det med besked och Devils vann fyra av fem matcher mot Rangers stjärnlag.

Vad avgör: Carolinas skadeavbräck går inte att lappa till. Andrej Svetjnikov, Teuvo Teräväinen och tilltänkta målkanonen Max Pacioretty skulle behövas. Dem får Hurricanes klara sig utan och då blir kraven på Sebastian Aho omänskliga.

Devils har en vass ung toppduo i Jack Hughes och Nico Hischier. Ändå är största styrkorna de att laget har ett halvt dussin forwardar som kan avgöra, en oerhört bra blålinjeback i Dougie Hamilton och ett tufft och tempostarkt spelsystem som stöder truppens profil.

De forna Hurricanes-spelarna Dougie Hamilton och Erik Haula kommer garanterat att matchas stenhårt mot Sebastian Aho, som de känner utan och innan. Carolinastjärnan behöver inte misslyckas för att bli alltför ensam mot Devils.

Så här går det: Devils djup i anfallsspelet blir övermäktigt för Carolina, som nog kommer att generera skott, men målen droppar in för sällan. Dessutom verkar New Jersey ha hittat en målvaktsdiamant i Akira Schmid. Carolina vinner max två matcher innan sommarlovet börjar.

Sebastian Aho.
Bildtext Kan Sebastian Aho bära det tungt skadedrabbade Carolina vidare?
Bild: NHLI / Getty Images

CENTRAL DIVISION

Dallas Stars (2) – Seattle Kraken (wild card 1)

Grundserien 2022/2023: Dallas vann två matcher, Seattle en. Målskillnad: Stars–Kraken 13–10

Utgångsläget: Kraken skrällde mot regerande mästarna Colorado, först genom att ta ledningen i serien, sedan genom att inte bli knockade av Colorados starka comeback – och slutligen genom att vinna ”game seven”. Seattle rullar på med fyra svårflörtade kedjor.

Dallas övertygade mot Minnesota. Wild hade i långa stunder ett skenbart övertag i rinken, men Stars avgjorde med sina styrkor: vasst målskytte, mördande powerplay, tålmodigt försvarsspel och högklassigt målvaktsspel. 4–2 borde egentligen ha varit 4­–1.

Vad avgör: Mot Colorado gjorde Kraken första målet i alla sju matcher och fick på det viset igång det egna spelsystemet med hela femmans samarbete i centrum. Men om Seattle trivs med en matchbild där arbete belönas, så är Dallas lika bekvämt med den sortens ishockey.

Skillnaden är att där Seattle är en maskin som får effekt ur alla fyra cylindrar, har Dallas likaså en vridstark lagmotor, men med mer hästkrafter. Roope Hintz, Jason Robertson, Miro Heiskanen, Jamie Benn och Tyler Seguin är helt enkelt bättre än Krakens bästa spelare.

Den största fördelen får Dallas kanske ändå av att ha en målvakt i Jake Oettinger som närmast garanterar att Seattle måste jobba fruktansvärt hårt för varje mål. Oettingers rutinnivå är mycket hög – toppnivån skyhög. Och han är som bäst när det gäller mest.

Så här går det: Kraken kämpade luften ur ett topptungt Colorado. Mot Dallas räcker det inte med jämnt fördelad beslutsamhet. Stars dominerar både offensivt och defensivt och går vidare efter att ha tagit den avgörande fjärde segern i match nummer fem. Hemma i Dallas.

Roope Hintz och Miro Heiskanen firar ett mål.
Bildtext Roope Hintz och Miro Heiskanen lär sannolikt föra Dallas till konferensfinal.
Bild: Jerome Miron-USA TODAY Sports/All Over Press

PACIFIC DIVISION

Vegas Golden Knights (1) – Edmonton Oilers (2)

Grundserien 2022/2023: Edmonton vann tre matcher, Vegas två. Målskillnad: Oilers–Golden Knights 18–14

Utgångsläget: ”Äntligen, McDavid mot Eichel!” Första playoffmötet mellan draftettan och tvåan från 2015 är vad NHL-medierna tutar ut inför serien. Inte så lite komiskt kan man tycka från den här sidan Atlanten. Vad har Jack Eichel uträttat, liksom?

McDavid har bland annat blivit vald till ligans MVP två gånger (tredje på kommande), vunnit poängligan fem gånger, skytteligan en gång och snittar 1,49 poäng/match under sin karriär. Eichel har aldrig ens varit nära att vinna någonting och snittar 0,94 poäng/ match.

Glömmer man det här PR-jippot, så blir det en matchserie mellan två lag som inte lät sig överraskas i första omgången. Vegas kom lätt undan mot usla Winnipeg, medan Oilers visade stark karaktär och djup i truppen mot verkligt tuffa Los Angeles.

Det här avgör: Vegas kan inte, som Kings kunde, ställa upp två av ligans bästa defensiva forwardar mot McDavid och Leon Draisaitl. Hur mycket än Oilers har bättrat på som laghelhet, gäller det alltid ändå att stoppa monsterduon för att slå Edmonton.

Man kan snacka hur mycket man vill om laghelheter och att alla måste bidra, men om inte Vegas lyckas närmast perfekt mot Draisaitl och McDavid – som nu kan lita mer än förut på sina stödtrupper – är det två spelare som avgör den här serien.

Draisaitl stod för 7+4 och McDavid för 3+7 i sex matcher mot Kings. Båda var otroligt bra, men speciellt McDavid inte ens nära en nivå han själv nöjd med. Mot Vegas kommer superstjärnorna att ha mer tid och utrymme – och det räcker för Oilers.

Så här går det: Edmonton kom över det värsta hindret inom den egna divisionen då de slog Kings, som är designat för att möta McDavid och Draisaitl. Mot Vegas sätter duon in sammanlagt 12–15 mål och det fäller avgörandet. Oilers vidare med 4–2.

Connor McDavid
Bildtext Connor McDavids Oilers stod redan inför en av de tuffaste utmaningarna då de ställdes mot Kings i första omgången.
Bild: Gary A. Vasquez-USA TODAY Sports

Diskussion om artikeln